Onnellista joulua!

Hartauskirjoitus

Markku Viitala.

Edessä oleva joulu ja vuoden vaihde saavat katseeni aina kääntymään taaksepäin. Taas on yksi vuosi kulunut. Vuoden aikana nähty ja koettu palautuu mieleen eräänlaisena tilinpäätöksenä ja vuosikertomuksena. Mitkä olivat sen riemut ja surut? Minkälaisia onnistumisia ja pettymyksiä jo loppusuoralle kääntynyt vuosi on tuonut mukanaan? Uskon, että samantapaisten kysymysten äärellä jouluunsa valmistautuu moni muukin.

Tutkimusten mukaan Suomi on maailman onnellisimpien ihmisten maa. Onnellisimmastakin maasta löytyy ongelmia, sillä paratiisissa emme vielä suinkaan elä. Kuluneena vuonna esiin tulleet uutiset muun muassa vanhusten hoidon laiminlyönneistä, tilastot perheväkivallasta, itsemurhista ja masennuksesta kertovat täydellisen onnen olevan vielä kaukana. Mutta suhteutettuna moneen muuhun maailman kolkkaan Suomessa on paljon hyvää, paljon asioita, joista voimme olla kiitollisia ja onnellisia.

Joulun evankeliumissa kerrotaan, kuinka joulun lapsi Jeesus Kristus syntyi tavallisen elämän keskelle. Arkisen työn ahertajat saivat kuulla enkelin viestin: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.”

Oman elämämme rikkauteen tai puutteeseen, iloon tai epätoivoon, onneen tai onnettomuuteen kuuluu tänäkin vuonna Jumalan joululahja, joka Jeesuksen Kristuksen myötä tuo elämäämme ajallisen ja ikuisen valon. Tänä jouluna Kristus tuo toivon kaikkialle sinne, missä häntä odotetaan ja kaivataan. Jouluna koettava onni ei ole kiinni lahjojen määrästä tai onnistuneesta joulun ruokapöydästä. Jouluna saamme olla onnellisia siitä, että meillekin on syntynyt Vapahtaja! Tästä lahjasta kiittäen me tänäkin jouluna liitymme enkeleiden ja taivaallisen sotajoukon veisuun: ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.”

Onnellista joulua, Jeesuksen syntymäjuhlaa!

Markku Viitala

Kappalainen

Kuhmalahden kappeliseurakunta

Kangasalan seurakunta