Ihminen työehtosopimuksen takana

Tes-kierros käy kiivaana. Tuoreimpana kierroksella on palvelualojen ammattiliitto PAM, joka tulevan kevään aikana neuvottelee yli 400 000 ihmisen työehdoista. Ensi viikolla areenalla vuoronsa aloittaa Tehy ja Super, jotka edustavat yli 200 000 jäsentä. Näitä liittoja yhdistävät pääasiassa matalapalkkakurjimuksessa elävät naiset.

Mitä me tavalliset ihmiset sitten työstämme haluamme? Yksiselitteisesti eniten vakautta. Tietoa siitä, että työtä on riittävästi ja siitä maksetaan korvaus, jolla tulee toimeen. On hävytöntä työnantajapuolelta maksattaa yhteiskunnalla tulonsiirtona ihmisten toimeentuloa esimerkiksi asumis- ja toimeentulotuella.

On työnantajalle kannattavampaa pitää osaavia ammattilaisia kuin kouluttaa jatkuvasti uusia. Ajan henki on, että laadusta ollaan valmiita maksamaan, niin tuotteissa kuin palveluina. Ammattitaitoinen työntekijä on laadun tae ja ajan hengen mukaisen periaatteen noudattamista vaadimme työnantajalta!

Jokainen ihminen ansaitsee arvostuksen ja sen mukaisen korvauksen tekemästään työstään. Arvostusta ei ole luukulta toiselle juokseminen. Arvostusta ei ole se, että rahat eivät riitä eväiden ostamiseen kaupasta, jossa työskentelet. Arvostusta ei ole se, ettei itse pysty maksamaan kuluja oman sairauden sattuessa.

Odotamme nyt tes-kierroksella työnantajien puolelta arvostavaa kädenojennusta ja konkreettisia toimia. Ilmaisen kilpailukykytunnin siirtäminen työn arvokkaalle ammattilaiselle ja siitä asiaankuuluvan palkan saaminen olisi alku.

Sonja Harmaala, Myyjä, Pirkanmaan Vihreiden pj

Heli Merimaa, Lähihoitaja