Luontoelokuva veti Navetan salin täyteen – Vedenneito rohkaisee lapsia ja nuoria luontoon

Salintäysi väkeä eli noin 70 henkeä seurasi lauantaina Luopioisten Mikkolan Navetalla Petteri Saarion ohjaamaa luontodokumenttia Vedenneito. Oikeastaan elokuva on Saarion perheen yhteisyritys, sillä sen pääosissa ovat Petterin poika Antti ja hänen serkkunsa Emika. Nuoret seikkailevat Saimaan maisemissa eri vuodenaikoina, telttailevat tähtitaivaan alla talvella, onkivat, katselevat lintuja ja kaloja ja selvästikin nauttivat elämästään.

– Meidän tekijöiden ilo ja riemu on ollut se, että elokuva toimii kaikille pikkulapsista vanhuksiin.

Kun Suomi täytti 100 vuotta, Saario teki elokuvan Asfalttiviidakot, jossa tarkastellaan kaupunkiluontoa. Kun Suomi itsenäistyi, 16 prosenttia väestöstä asui kaupungeissa. Nykyään tuo luku on yli 80. Itse asiassa suomalaisilla on kaupungeissa asumisen maailmanennätys.

– Nykyisin lapsen reviiri ulottuu noin 300 metrin päähän. Edellisen sukupolven aikaan reviiri oli kaksinkertainen ja sitä edellisen sukupolven aikana vielä paljon laajempi. Ulkona oleminen ja eläminen on vähentynyt dramaattisesti, samoin luonnon kokeminen, sen ottaminen osaksi omaa elämää, kertoo Saario.

Petteri Saario kertoi ohjaamastaan Vedenneidosta Mikkolan Navetalla. Kuva: Juha Tyyskä

Helsingissä joka kymmenennellä lapsella on astma, ja muutkin autoimmuunisairaudet ovat lisääntyneet. Ihminen ei yksinkertaisesti pysy kehityksen kärryillä. Olemassaoloaikanaan ihminen on muokkaantunut noin 300 000 vuoden ajan luonnon kautta ja tästä ajasta vain 1/5000 hän on asunut kaupungeissa. Olemme vieraantuneet luonnon mikrobiärsykkeistä, kuulomme on huonontunut melun vuoksi ja näkemisen spektri on sekin supistunut.

– Halusin tehdä elokuvan, joka rohkaisee ennen muuta nuoria lähtemään ulos luontoon. Samalla kerrotaan, että luonto on meidän puolellamme. Se ei aseta ulkonäköpaineita, siellä on helppo olla, kunhan vain malttaa.

– Kärsivällisyys on valttia luonnossa

Kärsivällisyys onkin keskeinen asia, jota Petteri Saario haluaa elokuvillaan korostaa. Ahventa voi silittää, jos käsi pysyy tarpeeksi kauan paikallaan vedessä. Lintua voi ruokkia, jos malttaa odottaa. Elokuvassa Emikan ystävä on Sulo- haapana, joka tuntee tytön ja antaa silitellä itseään. Hän on antanut myös nimet sinisorsaperheelle: äiti on Pullanmuru ja poikaset muun muassa Sämpylä ja Korppu.

– Tylsyydessä on luovuuden siemen, sanoo Petteri Saario.

Hän tarkoittaa sitä, että kun malttaa pysähtyä ja katsoa, näkee enemmän. Luonto tarjoaa jatkuvasti nähtävää. Ei räiskispumpum-tapahtumia vaan kiinnostavia, usein hiljaisia näytelmiä.

Vie lapsi luontoon!

Elokuva rohkaisee myös vanhempia, isovanhempia, opettajia, lastentarhanopettajia ja kaikkia nuorten kanssa toimivia viemään lapset ja nuoret ulos luontoon. Lapsia ei kannata pitää pumpulissa, he oppivat vallan mainiosti soutamaan, telttailemaan, tekemään nuotion, sukeltamaan ja kalastamaan.

Sitä paitsi kokemus osoittaa, että jopa kännykkälapsista kaikki tämä on hauskaa. Ensin ehkä nuristaan, kun kenttää ei löydykään, mutta pian mielenkiinto ympäristön tapahtumia kohtaan herää. Tutkimukset osoittavat, että sellaisissa päiväkodeissa, joissa lapset viettävät aikaa luonnossa, ei esiinny kiusaamista, ei tyttöjen ja poikien leikkejä ja lapset ovat terveempiä.

Jo 30 vuotta luontodokumentteja tehnyt Petteri Saario ei väsy aiheisiinsa. Hänelle vesiluonto on erityisen rakas. Niinpä seuraava dokumenttisarja onkin nimeltään Veden valtakunta ja se nähdään jo 9. helmikuuta Yle Areenassa.

Viime lauantaina nähty Vedenneito on toinen Mikkolan Navetan helmikuisista dokumenttielokuvista. Seuraava esitetäänkin jo heti tulevana lauantaina ja se on nimeltään Aatos ja Amine. Dokumenttielokuvasarjan on koonnut ja juontaa Eila Ranta ja se toteutetaan yhteistyössä Valkeakoski-opiston ja Pälkäneen kulttuuripalveluiden kanssa.

Päivi Loukamo

Petteri Saarion Vedenneito veti Mikkolan Navetan salin täyteen viikonloppuna. Kuva: Juha Tyyskä

 

Petteri Saario on ohjannut yli 20 dokumenttielokuvaa

Petteri Saario siirtyi ympäristötoimittajasta dokumenttiohjaajaksi vaiheittain 1990-luvun aikana. Ennen dokumentaristin uraa Saario työskenteli muun muassa Yleisradiossa ympäristötoimittajana ja luonnonsuojelujärjestöissä.

Petteri Saario on dokumentaristin uransa aikana ohjannut yli 20 dokumenttielokuvaa. Miltei kaikki dokumenttinsa hän on myös tuottanut, käsikirjoittanut, kuvannut ja leikannut. Hänen elokuviaan on palkittu kotimaisilla ja ulkomaisilla festivaaleilla, muun muassa Grand Awardilla Aasian suurimmilla luontoelokuvafestivaaleilla Japanissa ja Silver Horn Awardilla Krakovan elokuvajuhlilla. Saarion dokumentteja on osallistunut noin 40 festivaalille 14 maassa ja neljässä maanosassa.

Yhteistyössä tuottaja Elina Pohjolan kanssa tehty Vedenneito alkoi Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK:n, Suomen elokuvasäätiön ja Ylen Kids@Docs-pilottihankkeesta, jossa haettiin uudenlaisia lapsille suunnattuja sisältöjä.

Saario on myös ohjannut ja kuvannut useita elokuvateoksia luontokeskuksiin. Vuonna 2013 avatussa Suomen luontokeskus Haltiassa Saario toimi päänäyttelyn dramaturgisena neuvonantajana ja sisällötuottajana useille näyttelyn teoksille. Lisäksi hän on kuvannut ja ohjannut muita lyhyt-, yritys- ja mainoselokuvia: muun muassa Matkailun edistämiskeskuksen Visit Finland -sivustolle.

Syksyllä 2018 Petteri Saario julkaisi ensimmäisen kirjansa Luonnon lumo, joka kertoo luonnon hämmästyttävästä vaikutuksesta hyvinvointiimme ja terveyteemme.