Hyvän elämän kakku

Hartauskirjoitus

Päivi Giren.

Koko Suomi leipoo-ohjelmassa finalistitien tehtävänä oli leipoa överikakkuja. Kakuista tuli toinen toistaan mahtavampia, mitä erilaisempia ja runsaampia aineita sisältäviä makeita, näyttäviä luomuksia. Upeita silmään, mutta luulen, että liiallisen makeuden ja överiuden vuoksi olisi jäänyt syömättä. Päältä kaunis, mutta silkkoa sisältä, niin kuin sanotaan.

Jos tehtävänäsi olisi leipoa hyvän elämän kakku, millainen se olisi? Kaunis, maukas ja terveellinen, hyvä syödä yhdessä. Sellainen kakku syntyisi aineksista, joista hyvä elämä koostuu, aineksista, jotka ovat tärkeitä, merkittäviä ja arvokkaita.

Resepti voisi olla:

runsaasti rakkautta,

iso mitallinen iloa,

monta hyppysellistä hyvinvointia,

tukullinen terveyttä,

mukillinen mielekästä työtä tai toimintaa,

hippusellinen harrastuksia,

ei kai haittaisi ripaus rikkauttakin.

Täytteeksi toivoa ja turvallisuutta,

väliin viisautta,

kuorrutteeksi kiitollisuutta, uskoa ja unelmia.

Paistetaan läheisyyden lämmössä.

Hyvän elämän kakusta jättäisi mielellään pois moniakin aineksia. Surua, sairauksia, ahdistusta, köyhyyttä, epätoivoa ja muita murheita ja vastoinkäymisiä kukaan tuskin mielellään kakkuunsa sekoittelisi. Jokaisen kakusta tulisi varmaan erilainen ja oman makuinen, kuten oikeasta täytekakustakin.

Vanhemmat, äidit ja isät, tekevät tärkeää työtä tarjotessaan hyvän elämän eväitä lapsilleen. Hyvän elämän kakun ei tarvitse, eikä ehkä kuulukaan, olla överikakku, vaan tavallinen riittää. ”Sinä riität”- on kevään Yhteisvastuu-keräyksen teema, jolla tuetaan vanhemmuutta ja perheiden hyvinvointia niin Suomessa kuin Nepalissakin. Aina ei itseltä löydy aineksia tai taitoja selvitä yksin vanhemmuuden haastavissa ja uuvuttavissa tilanteissa, eikä kenenkään tarvitse yksin pärjätäkään.

Keräystuotolla kehitetään perheille palveluita, joihin pääsee ilman jonoja, lähetteitä ja muita kynnyksiä, silloin, kun tarvetta tuelle on. Osallistumalla keräykseen tai tarjoamalla apua ja tukea haastavassa perhetilanteessa kamppailevalle vanhemmalle, annat lapselle korvaamattoman lahjan.

Hyvän elämän täytekakkuun kuuluu laittaa myös kynttilä, onhan elämä juhlan arvoinen. Kynttilä ja sen valo muistuttavat meitä Jumalan läsnäolosta ja siunauksesta, joka haluaa valaista koko elämämme, nekin elämän ainekset, jotka olisimme jättäneet elämän kakusta pois, elämättä ja kokematta. Jumala tuntee meidät ja elämämme ja on mukana jokaisessa kakun palasessa. Hän rakastaa meitä ja tahtoo antaa meille hyvän elämän kakun, jossa on tärkeimpänä ainesosana aimo annos armoa.

Siunausta paastonaikaan!

Päivi Giren

Luopioisten diakoni