Koulumaailmaa ennen ja nyt

Pakkoruotsi. Onko pakkoruotsi poistettu ja tilalle otettu pakkoenglanti? On outoa, että alakoululapsosille aletaan opettaa vierasta kieltä, kun he eivät vielä osaa edes omaa äidinkieltä kunnolla lukea saati kirjoittaa. Vähennys-, yhteen- ja kahteenlaskukin on niin ja näin! Koska lukuraamit säilyvät todennäköisesti ennallaan niin mistä aineista kyseiset tunnit ovat pois: liikunnasta, kädentaidosta, matikasta, kasvatuksesta eli mistä?

Koulujen lakkauttaminen. Koulujahan on lakkautettu tämän tästä niin Pälkäneellä niin kuin ennen Luopioisissakin ”tarpeen” mukaan, eli sieltä otetaan mistä voidaan (raha-)pussin pohjimmaisista ottaa. Paljonko on tullut vuosien aikana säästöjä, on jäänyt veronmaksajille arvoitukseksi. Paljonko edellisten lakkautuksien oppilaskustannukset olivat ennen ja jälkeen kyseessä olevan toimenpiteen eli mitä jäi ”käteen” muille jaettavaksi?

Paljonko on tänään oppilaskohtaiset kulut per vuosi nyt ja sen jälkeen, kun pienten koulujen oppilaat vaihtavat Apostolin kyydin Karin kyytiin? Oppilaskohtaiset kulut kertovat paremmin kuin koulun lakkauttamisesta saatu niin sanottu säästö.

Jos ja kun tuonnempana tulee luokkakokoihin kiintiöt, niin miten sitten seinät” riittävät, kun nyt jo ollaan niin sanotuissa väistötiloissa, vaikka oppilasmäärien laskua ei taideta saada pysähtymään.

Milloin kunta järjestää koulu- ynnä muista asioista kuulemistilaisuuksia kouluihin liittyvistä asioista?

M.L.