Uusien pelipaitojen esittely tuhansille katsojille Kanadassa vaihtui mämminsyöntiin kotona – korona vesitti Luja-Lukon kiekkoilijoiden monivuotisen projektin huipennuksen

Luja-Lukon harrastekiekkoilijat ovat käyneet aiemminkin turnauksissa ulkomailla esimerkiksi Riikassa, mutta Kanadassa turnauspuitteet olisivat olleet omaa luokkaansa. ”Voisi sanoa, että sen lähemmäs ammattilaiskiekon meininkiä ei perustallaaja voi ottelutapahtumassa päästä”, kuvailee Luja-Lukon Sami Rajala.

Pääsiäisen aikaan Sami Rajalan ja Pälkäneen Luja-Lukon harrastekiekkoilijoiden piti olla jossakin ihan muualla. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Luja-Lukon miehet olisivat viilettäneet kaukalossa Kanadan Vancouverissa Calgary Hornetsin joukkuetta – edellisturnauksen hopeajoukkuetta – vastaan.

Maailman suurimman harrastekiekkoturnauksen pelien sijaan lujalukkolaiset jäivät ihmettelemään kotioloja ja koronaviruksen moninaisia vaikutuksia.

– Kaikki oli lähtöä vaille valmista: lennot, majoitukset ja muut oli kaikki hommattu. Nyt odotellaan, saadaanko kuluista jotain takaisin vai ei, Rajala sanoo.

Monen tuhannen euron kulut, joiden kattamiseen osallistujat keräsivät rahaa vuosia, ovat silti vain yksi harmituksen osa-alue. Kokemusta yli 140 joukkueen, monipuolisen oheisohjelman ja huippuluokan järjestelyin pidetystä tapahtumasta ehdittiin odottaa lähtijöiden keskuudessa jo yli kolme vuotta. Carha Hockey World Cup pelataan olympialaisten tavoin vain neljän vuoden välein.

Turnausjärjestäjä on jo ilmoittanut tekevänsä tämänvuotisen turnauksen kanssa poikkeuksen – joukkueet ovat tervetulleita peleihin ensi keväänä. Luja-Lukon osalta ratkaisu ensi vuoden turnausmatkasta on vielä auki. Kun edelliset rahatkin ovat vielä vastikkeettomina maailmalla, into ja uskallus lähteä tekemään uusia varauksia ensi keväälle ovat ymmärrettävästi hieman laimeita.

Otteluita olisi ollut turnauksen aikana tiedossa varmasti kolme. Sen jälkeen otteluohjelma olisi muokkautunut kaukalomenestyksen mukaan. Yleisöä oli arvioitu aiempien turnausten perusteella kertyvän peleihin yhteensä noin 25 000.

– Yhteishenki ja fiilis tuollaisilla reissuilla taitaa olla se vielä isompi juttu, Sami Rajala huomauttaa.

Hän ei kritisoi linjauksia, jotka kariuttivat sekä Kanadan-matkan että paikallisen harrastesarjakauden.

– Eivätköhän ne tärkeät asiat ole oikeasti jossain muualla kuin tällaisessa hauskanpidossa. Sitten pelataan taas kiekkoa, kun saadaan pöpöt ensin selätettyä.

Alkuvuoden kelpo talviklassikko Vimmu Cocksia vastaan jäi Luja-Lukon harrastekiekkojoukkueen kauden kohokohdaksi, kun matka Kanadaan peruuntui.