Eeva Osa kaipaa tarinoita ihmisistä ja paikoista Pälkäneellä – muistelot auttavat laatimaan kiehtovan matkailukartan

Kangasalalainen Eeva Osa on innostunut uudesta työstään Pälkäneellä. Hän odottaa paikallisilta kumpuilevia tarinoita ja suunnittelee nettialustaa, jossa niitä voi lähettää. Tavallisella kirjeelläkin voi lähestyä ja kertoa siinä tarinan.

Pälkäneellä juuri työnsä aloittanut Eeva Osa uhkuu intoa. Hän on 6. huhtikuuta lähtien toiminut koordinaattorina kulttuurimatkailuhankkeessa, jonka tarkoituksena on kehittää ja tuotteistaa kulttuurireittejä matkailukohteeksi.

– Iso osa on myös tiedonkeruuta eli tarvitsen muisteluita paikallisilta ihmisiltä. Nyt on mahdollisuus kertoa tarinoita, mysteerejä, anekdootteja.

Tarkoitus on saada sellaista arvokasta tietoa, jota ei historiankirjojen sivuilta löydy.

– Nyt kaipaan tarinoita ihmisistä, paikoista ja tapahtumista. Odotan innolla jänniä tarinoita, muun muassa kummitustarinoita, Eeva Osa innostuu.

Hän on tekemässä nettiin palvelun lomakkeen, jonka kautta kirjoituksia voi lähettää. Tuota vielä vähän hiotaan, mutta jo nyt voi alkaa miettiä sopivia tarinoita kerrottavaksi. Myös perinteisemmät yhteydenotot, kuten kirjeposti kelpaavat. Pöytälaatikkokirjailijat voivat nyt aktivoitua.

Kirjepostia Eeva Osalle voi lähettää Pälkäneen kunnan osoitteeseen Keskustie 1, 36600 Pälkäne. Sähköpostia hänelle voi laittaa osoitteeseen eeva.osa@palkane.fi ja jos on kysyttävää, soittaa voi numeroon 050 534 1079. Nettiosoite lomakkeeseen on seuraava https://visitpalkane.fi/nae-ja-koe/palkaneen-kulttuurireitit.

Tarinoilla on valtava voima yhteisöllisyyden lisääjinä – vieläpä näin koronaviruksen aikaan. Muistelu virkistää ja piristää. Tavoitteena on luoda kaikesta kerrotusta toimiva tuotteistettu kokonaisuus kuntalaisille ja matkailijoille. Hankkeen aikana luodaan niin virtuaalista kuin perinteistä kulttuurireitistöä.

Imaisi mukaansa

Kangasalla asuva Eeva Osa kokee työn olevan aivan kuin häntä varten tehty. Hän on ollut jo pidempään kiinnostunut muun muassa Laipanmaan rikkaasta kulttuuriperinnöstä. Kulttuurihistoria nivoutuu meihin kaikkiin, se ei ole mitään ylhäältä annettua.

Sisustussuunnittelutaustan omaavalla Eeva Osalla on kokemusta kahdesta muustakin hankkeesta. Sittemmin tradenomiksi opiskellut Osa on toiminut matkailumarkkinointihankkeissa niin Kangasalla kuin Killinkoskella Ähtärin ja Virtain suunnalla.

– Tämä työ tuo paljon mielekästä sisältöä omaan elämään. Katse on tulevaisuudessa ja siinä, että elämää on koronaviruksen jälkeen. Mieli kannattaa pitää avoimena.

Eeva Osa korostaa, miten tärkeää on kerätä kulttuurikohteet ja historiatarinat yhtenäiseksi muistissa olevaksi perimätiedoksi.

– Näin keräämme arvokkaan kulttuuriperinnön talteen siten, että siitä tulee saavutettavaa myös tuleville sukupolville.

Hanke kestää ensi vuoden elokuun loppuun, Eeva Osan työ päättyy vuoden päästä huhtikuussa. Hankkeelle on saatu rahoitusta Leader Pirkan Helmeltä.

Lue myös:

Pälkäne hakee avustusta kulttuurimatkailuhankkeeseen