Yksin ei ahdistuksen kanssa tarvitse jäädä – ja jos oma tai läheisen päihteidenkäyttö huolestuttaa korona-aikana, tähänkin saa apua

Jos oma tai läheisen jaksaminen ja pärjääminen nyt huolestuttavat, monenlaista apua saa erilaisiin tilanteisiin niin Pälkäneellä kuin Kangasalla.

Kangasalan kaupunki avasi pari viikkoa sitten poikkeustilan tukipuhelimen. Jos esimerkiksi oma tai läheisen lisääntynyt alkoholinkäyttö koronaepidemian aikana huolestuttaa, apua on tarjolla matalalla kynnyksellä kangasalalaisille ja pälkäneläisille.

– Halusimme vastata valtakunnalliseen keskusteluun, jossa on huolestuttu etenkin alkoholinkulutuksen kasvavista määristä. On ollut nähtävissä, että alkoholia ostetaan kerralla entistä enemmän, jossain määrin voi puhua hamstrauksesta, sanoo Kangasalan kaupungin sosiaalityön johtaja Kaisa Bragge.

Alkoissa on huomattu isojen hanaviinipakkausten kasvava kulutus. Bragge toteaa, että helposti kotioloissa voi tulla tilanne, jossa epämääräistä pahaa oloa aletaan lääkitä alkoholilla. Kun juomaa on kotona jatkuvasti saatavilla, kierre voi syntyä helposti, ja määrät lisääntyä lyhyessä ajassa.

– Poikkeustilan puhelimeen kannattaa soittaa jo silloin, kun huoli omasta tai toisen juomisesta herää. Näitä asioita ei pidä märehtiä yksin.

Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella päihdetyöntekijän kanssa keskustelu voidaan käydä anonyymisti, ja ne ovat luottamuksellisia. Tukipuhelin palvelee numerossa 040 133 6815 maanantaista perjantaihin kello 9–14.

Soita, jos ahdistaa

Maaliskuussa Kangasalla avattiin matalan kynnyksen puhelinpalvelu, johon voi soittaa, mikäli koronaepidemia herättää ahdistusta tai epävarmuutta. Puheluihin vastaa Mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitotyöntekijä. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Palvelun kautta ei saa ohjeistusta koronaviruksen hoitoon tai tutkimiseen. Numeroon 03 5655 4050, josta puhelu ohjataan hoitotyöntekijälle, voi soittaa arkisin kello 12–15.30.

Lisäksi on mahdollista saada apua ja tukea lapsille, nuorille ja lapsiperheille suunnatusta huolipuhelimesta numerosta 050 345 7237 arkisin kello 9–15. Siihenkin voi soittaa matalalla kynnyksellä, kun mikä tahansa asia pelottaa, ahdistaa tai huolestuttaa.

– Perheiden jaksaminen on koetuksella tällaisena poikkeusaikana. Joku voi tarvita apua arjen kaaokseen; miten saa luotua järjestystä arkeen. Joskus jo pelkän lukujärjestyksen teko kotiinkin voi auttaa.

Bragge toteaa, että poikkeuksellinen aika on raskasta kaikille, vaikkei ennen koronaa mitään ongelmia olisi ollutkaan. Epätietoisuus tulevasta mietityttää. Tauoton uutisvirta koronasta on mielelle musertavaa. Siksi seuraamista kannattaa säännöstellä.

– Huoli sosiaalisten kontaktien rajaamisesta on todellinen. Kuinka kauan joudumme elämään näiden rajoitusten kanssa, kukaan ei tiedä.

Kaisa Bragge kehottaa miettimään kaikkia niitä hyviä asioita, joita jokaisen elämästä löytyy. Myönteinen mieliala on hyvä yrittää säilyttää.

– Ja kun ei jaksa, apua on hyvin tarjolla, Kaise Bragge korostaa.

 

Näistä saat apua:

  • Jos on huolia alkoholin tai muiden päihteiden kanssa, soita numeroon 040 133 6815, arkisin kello 9–14, Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alue.
  • Jos koronan takia ahdistaa tai on paha olla, soita numeroon 03 5655 4050, arkisin kello 12–15.30, Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alue.
  • lapsille, nuorille ja lapsiperheille suunnatusta huolipuhelimesta saa apua ja tukea numerosta 050 345 7237 arkisin kello 9–15, Kangasala–Pälkäne-yt-alue.
  • Oletko vailla kuuntelijaa ja haluat jutella? Soita Kangasalan seurakunnan päivystävään numeroon 010 201 4313 arkisin kello 10–16.
  • Huolipuhelimeen 010 201 4314 vastaavat Perhetalon terapeutit arkisin kello 10–11, Kangasalan seurakunta.
  • Jos tarvitset konkreettista apua, voit soittaa diakoniatyön päivystyspuhelimeen 040 309 8080 maanantaista torstaihin klo 9–12. Kangasalan seurakunta.
  • Pälkäneellä toimii vapaaehtoisista koostuva avustusrinki. Apua on saatavana kaupassa, apteekissa tai tärkeissä paikoissa asiointiin. Voit soittaa numeroon 03 579 11 arkisin kello 9–15.
  • Myös heille voi soittaa Pälkäneellä: kirkkoherraJari Kemppainen 040 712 0562, diakoni Päivi Giren 040 712 0568, diakonissa Virpi Kangasniemi 040 712 0567.
  • Suomen mielenterveysseuran valtakunnallisen kriisipuhelimen numero on 01019 5202.