Onnettomuus katkaisi uhanalaisen linnun pesinnän – ”elävänä en ole nähnyt sitä koskaan”

Todennäköisyys toukokuussa pesivän kuningaskalastajan kohtaamiselle on pieni – Suomesta löytyy alle sata yksilöä.

Pälkäneläinen Seppo Kaipio löysi kauniin lintuharvinaisuuden kuolleena Pinteleen pohjoisrannalta 24.4. lauantaina. Hän kertoo siirtäneensä sen heti talteen.

– Lintu on todennäköisesti lentänyt grillikatoksemme ikkunaan ja kuollut. Onneksi koiramme ei löytänyt sitä ennen minua, sillä se olisi voinut syödä sen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen nähnyt tämän linnun luonnossa. Elävänä en ole nähnyt sitä koskaan, 72-vuotias Kaipio kertoo.

Kaipio toteaa tunnistaneensa linnun välittömästi. Kuningaskalastaja onkin helppo erottaa Suomen muusta linnustosta, sillä se poikkeaa siitä erityisesti väritykseltään. Turkoosinsininen, pitkänokkainen kuningaskalastaja kuuluukin kuvaavasti säihkylintujen lahkoon. Kuningaskalastajan lisäksi Suomessa tavattuja säihkylintuja ovat esimerkiksi harjalintu ja sininärhi. Kaikki Suomessa pesivät säihkylinnut ovat joko harvinaisia tai erittäin harvinaisia.

Tällä hetkellä tämä harvinainen vieras lepää Kaipion pakastimessa odottamassa ELY-keskuksen luonnonsuojeluosaston päätöstä siitä, mitä ruumiille tehdään. Kaipio kertoo toivovansa lupaa saada täyttää lintu. Hän kertoo linnun kuuluvan luultavasti Luonnontieteelliselle museolle harvinaisuutensa vuoksi.

Kuningaskalastajaan on liitetty aikojen saatossa monia uskomuksia. 1200-luvulla sen ruumiin uskottiin säilyvän ikuisesti, jos sitä säilyttäisi oikein. 1800-luvulla kuningaskalastajan näkemisen uskottiin ennakoivan myrskyn tuloa. Kuningaskalastajan ruumiin avulla pyrittiin ennustamaan myrskyn tulosuunta: jos kuollut lintu ripustettaisiin pää alaspäin, sen nokka kääntyisi suuntaan, josta myrsky nousee.

 

Lämpimät talvet tuovat toivoa kuningaskalastajakannan elpymisestä

Pirkanmaan lintuyhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helinin mukaan kuningaskalastaja on Suomessa hyvin harvinainen lintu, mutta se toisaalta hyötyy lämpimistä talvista ja ilmastonmuutoksesta. Useimmiten lintua ei tavata Pirkanmaalla edes joka vuosi, mutta tänä keväänä Suomessa havaintoja on ollut useita.

– Pirkanmaalla on viime vuosien mittaan tehty tuollaiset 0– 3 havaintoa. Tosin tänä keväänä Suomessa on tehty aiempaa enemmän kuningaskalastajahavaintoja.

Helin kertoo kuitenkin pesimäkannan Pirkanmaalla olevan lähellä nollaa. BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun ja Pirkanmaan lintukirjaston havaintojen perusteella Kangasalla on tehty yhteensä kuusi havaintoa, Pälkäneeltä yksi.