”Lukioaika opetti minulle, mitä haluan tehdä elämässäni ja musiikillisesti” – Luopioisten kanteletar Eveliina Virtanen valmistui musiikkilinjalta

Kantele valikoitui Eveliinan instrumentiksi hieman sattumalta 8-vuotiaana musiikkiopiston pääsykokeessa. Hänen äitinsä oli ehdottanut kanteleensoiton aloittamista. Pääsykokeessa tuli valita viulun ja kanteleen välillä – ja Eveliina valitsi kanteleen. Lisäksi hän soittaa irlantilaista harppua.

Luopioisten musiikillinen lupaus Eveliina Virtanen valmistui keväällä 2020 ylioppilaaksi Kangasalan lukion musiikkilinjalta. Vuonna 2001 syntynyt Virtanen sanoittaa ja säveltää musiikkia ja haaveilee musiikillisesta urasta. Spotify Top 100-artistiksi hän ei halua – omaan musiikintekoon hänellä ovat vaikuttaneet pikemminkin valtavirrasta poikkeavat folk-pop -artistit.

Virtanen aikoo jatkaa musiikinopiskeluaan myös korkeakoulussa. Tänä keväänä hakupaperit ovat lähteneet Jyväskylän yliopistoon musiikkikasvatuksen koulutusohjelmaan ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan. Näistä korkeakouluista valmistuu esimerkiksi musiikinopettajia.

– Olen ajatellut, että olisi tosi hienoa, jos musiikki liittyisi tulevaan ammattiini. Haluaisin voida jakaa työssäni omaa musiikillista kokemustani. Minulla on ollut ihanat musiikinopettajat koulussa, mikä on vaikuttanut paljon oman alan valintaan. Musiikinopettajan työssä myös oma musiikintekotaito kehittyy koko ajan, Virtanen visioi.

Koronakevät on vaikuttanut myös Virtasen jatko-opintohakuun, sillä kaikki valintakokeet järjestetään etänä. Näitä varten Virtanen on videoinut omaa soittamistaan. Toive jatko-opintopaikan aukeamisesta on suuri, mutta toisaalta välivuodessakin on positiivisia puolia.

– Olen kuitenkin todella perfektionistinen ja ajattelen aina, että video olisi voinut olla paljon parempikin. Toisaalta jos en pääse ensimmäisenä vuonna sisään, aina voi yrittää uudelleen ja sehän tarkoittaa yhtä vuotta lisää aikaa kehittyä musiikillisesti. Emmehän tässä tilanteessa vielä edes tiedä, milloin koulut aukeavat.

 

Kiitokset Kangasalan lukion musiikkilinjalle

Virtanen kertoo pohtineensa yhdeksännen luokan päätteeksi hakeutumista taidelukioon Tampereelle tai Sibeliuslukioon Helsinkiin. Koulumatka Luopioisista Tampereelle päivittäin tuntui kuitenkin hankalalta, ja toisaalta hän myös halusi asua vielä kotona. Kangasalan lukion musiikkilinjasta hän oli kuullut paljon hyvää, eikä valinta ole jälkeenpäin lainkaan kaduttanut.

– Musiikkilinja on auttanut minua paljon musiikintekijänä. Olen saanut paljon hyviä ystäviä ja opettajat ovat olleet hyvin kannustavia. Musalinjalla on suhteellisen vähän opiskelijoita. Olen miettinyt, että jos olisin opiskellut isossa taidelukiossa, en olisi saanut yhtään näin paljon henkilökohtaista ohjausta.

– Lukioaika opetti minulle, mitä haluan tehdä elämässäni ja musiikillisesti. Jos olisin opiskellut muualla, en olisi löytänyt näitä asioita näin helposti. Olen tästä kiitollinen.

 

Ensimmäinen musiikkikilpailuvoitto jo saavutettu

Virtanen voitti vuonna 2019 Arto Joutsimäen ja musiikinopettajapiirien musiikkikilpailun kappaleellaan ”Äkkisyvää”. Hänet palkittiin stipendillä. Abisyksynä kappaleeseen tehtiin lukiolla myös musiikkivideo.

– Luomiseni ei oikeastaan ala inspiraatiosta, vaan inspiraatio syntyy tehdessä – niin tämänkin kappaleen kohdalla. Ylipäätään minun on hieman vaikea aloittaa asioita. Musiikkilinjalla tehdään aina levy opiskelijoiden omista biiseistä ja tämä minun biisini valittiin levylle. Oli hyvä tilaisuus kokeilla, kun biisi piti saada valmiiksi deadlineen mennessä. Tämä oli itselleni sopiva työskentelytapa.

Kappale päätyi kilpailuun musiikinopettajan vinkin ansiosta. Virtanen kertoo lähettäneensä kappaleen kilpailuun aivan viimeisenä iltana, jolloin oli mahdollista osallistua.

– Olin voitosta hyvin yllättynyt. Vieläkään en tiedä kuinka paljon ihmisiä kilpailuun osallistui tai kuinka iso juttu tämä oli. Koko kilpailuvoitto meinasi jäädä huomaamatta, sillä tieto siitä oli mennyt sähköpostini roskapostikansioon. Onneksi minulle soitettiin viikon kuluttua voitosta. Nykyään olen oppinut paremmaksi sähköpostin kanssa!

– En ajattele, että kappale liittyisi mihinkään tiettyyn tapahtumaan. Ajattelin sanoituksen olevan sellainen, että se koskettaisi omaa ikäryhmääni. Toivon, että kaikki voivat tulkita sitä omista lähtökohdistaan.