Urheiluseurat aloittelevat lasten ja nuorten kesän harrastustoimintaa – ”Lähes normaali kesä tulossa”

Sydän-Hämeen urheiluseurat aloittelevat lasten ja nuorten urheiluharrastustoimintaa kesäkuussa.

Pälkäneen Luja-Lukon toiminnanjohtajan Kimmo Ketolan mukaan Pälkäneellä nähdään lasten ja nuorten kerhojen suhteen lähes normaali kesä.

– Lajiliitot ovat antaneet kaikille seuroille hyvät ohjeet. Väljä toiminta, riittävät turvavälit ja hygieniaohjeiden noudattaminen ovat tällä hetkellä tärkeitä. Meillä alkaa lasten suunnistuskoulu 1. kesäkuuta, jalkapallo 3. kesäkuuta. Yleisurheiluharjoitukset ja viikkokisat alkavat 8.6. Melko normaali kesäkattaus siis on kyseessä.

Seurassa toivotaan, että lapset saavat harrastaa myös syksyllä, kun on siirryttävä sisätiloihin. Tyypillisiä syyslajeja ovat esimerkiksi koripallo ja lentopallo.

– Lapsille ja nuorille liikunnan harrastamisessa yhteisöllisyys on tärkeää – sen huomaa jo siitä, että tähän mennessä järjestetyissä tapaamisissa ovat olleet lähes kaikki urheilijat mukana. Kesällä ei ole kouluakaan, joten harrastusten käynnistäminen juuri tässä vaiheessa on heille merkittävää jo kavereiden tapaamisen kannalta.

Myös FC Kangasalan nuorisopäällikkö Harri Kaivola pitää lasten ja nuorten palloilukerhojen aloittamista juuri nyt tärkeänä, sillä he tarvitsevat sosiaalisia kontakteja. Jo toukokuussa on järjestetty pienryhmätoimintaa huomioiden Palloliiton antamat ohjeet. Kesäkuussa jo 50 henkilöä saa toki kokoontua, mutta ryhmät halutaan siitä huolimatta pitää pieninä.

– Jalkapallo on sosiaalinen laji, mutta siinä on mahdollista pitää riittävää turvaväliä. Harrasteryhmissä harjoitellaan lähinnä pallotaitoja, jossa turvavälin pitäminen on helppoa, ei vielä niinkään pelaamista. Varsinaisissa otteluissa tämä tietenkin olisi hankalampaa.

Maanantaisin FC Kangasala järjestää 6–7-vuotiaiden poikien harrasteryhmän. Tiistaisin on viisivuotiaille suunnattu lapsi–vanhempi-ryhmä, jossa aikuinen on lapsen mukana pelaamassa, sekä harrastetoimintaa 6–8-vuotiaille tytöille.

Lisäksi alakouluikäisille on tarjolla Suoramalla ja Sahalahdella matalan kynnyksen pelailukerho, joka on suunnattu koululaisille, jotka eivät välitä osallistua varsinaiseen joukkuetoimintaan.

– Lähinnä ryhmät ovat vähän pienempiä kuin viime vuonna. Syksyllä toiminnan on tällä tietoa tarkoitus jatkua normaaliin tapaan, mutta menemme tietenkin tilanteen mukaan.

Kangasalan urheilijat KU-68:n toiminnanjohtaja Ida Puttonen kertoo, että heidän seurassaan toimintaa aloitellaan ensi viikolla, pienemmillä ryhmäkoilla sekä ahkera desinfiointi ja hygienia huomioiden. Seura järjestää kesän aikana niin yleisurheilukouluja kuin -leirejäkin.

– Lapset ja nuoret ovat olleet pitkään kotona – on tärkeää, että ei jämähdetä paikalleen ja päästään taas liikkumaan. Meillä suurin osa toiminnasta on ulkoilmatoimintaa, siinä saadaan samalla raitista ilmaa. Lisäksi harrastuksilla on sosiaalinen merkitys.

– Syksyn toimintaa suunnittelemme tilanteen mukaan. Salivuorot selviävät kesäkuussa, mutta suunnitelmissamme on järjestää toimintaa suhteellisen normaaliin tapaan.