Osa kritisoi kuntalaiskuulemista näennäiseksi mahdollisissa koululakkautuksissa – palautteissa näkyy huoli kylien tulevaisuudesta, jos koulu loppuu

Pälkäneen kuntastrategian yhdeksi visioksi on kirjattu muun muassa elinvoimaiset kylät ja ihmisläheiset palvelut. Tämän kuntastrategian yli kävellään, jos kyläkoulut lopetetaan, sanoo kannanotossaan joukko vanhempia Harhalan koulun säilyttämisen puolesta.

Koska koulujen lakkautusvaihtoehtoja koskeva tiedotus- ja kuulemistilaisuus jouduttiin huhtikuun alussa perumaan koronan takia, kuuleminen hoidettiin ainoastaan kirjallisesti. Tästä on kunnalle tulleissa kirjallisissa kannanotoissa tullut jonkin verran palautetta.

Kuntalaisten kuulemista on pidetty osin näennäisenä, ja ainakin osa kuntalaisista on kokenut, ettei heillä ole ollut todellista mahdollisuutta vaikuttaa prosessin etenemiseen.

– Vuorovaikutuksen puuttuessa viranhaltijoiden, päätöksentekijöiden ja kuntalaisten välillä ratkaisuesitys ei ole kuntalaisten silmissä hyväksyttävä eikä sen ennakoituja taloudellisia hyötyjä ole pystytty esittämään luotettavasti, sanoo Aitoo–Kaukkala kyläyhdistys ry:n sihteeri Maija Leppälä kannanotossaan.

Vahvat kylät tekevät Pälkäneen

Monissa palautteissa todetaan, että kylät ja vahva kyläidentiteetti ovat Pälkäneen kunnan menestystekijöitä, joita tulisi suojella ja vaalia.

– Aitoon koulu on Pälkäneen kunnan toiseksi suurin koulu. Aitoo on houkutteleva asuinpaikka lapsiperheiden näkökulmasta katsottuna. Aitooseen on muuttanut tämänkin kevään aikana lisää lapsiperheitä. Tilastoilla, kuten oppilasennusteilla, ei voida selittää Aitoon koulun lakkautussuunnitelmia, toteavat Anu Kostiainen, Johanna Kankaristo ja Katja Sorri Aitoon koulun vanhempainryhmän puolesta.

– Aitoon koulun sijainti Anna Tapion koulun vieressä tarjoaa Pälkäneen kunnalle ainutlaatuisen mahdollisuuden kahteen kohtuullisen kokoiseen kouluyksikköön, toteavat vuorostaan Salla Poukkanen ja Päivi Marko Aitoon koulun vanhempainryhmän puolesta.

Kävelläänkö kuntastrategian yli?

Maaseudun elinvoimaisena pitämisen yksi osa on oma koulu. Se on myös osa kuntastrategiaa, jonka visioksi Pälkäneellä on kirjattu muun muassa elinvoimaiset kylät ja ihmisläheiset palvelut.

– Tämän kuntastrategian yli kävellään, jos kyläkoulut lopetetaan, toteavat Kati Valkonen, Elisa Lohtander, Heli Ruusunen, Marika Ruokoniitty ja Katja Nieminen-Wenning kannanotossaan Harhalan koulun säilyttämisen puolesta.

– Suuri osa meistäkin on muuttanut maalle koulun ollessa yksi suurimmista vetovoimatekijöistä, ja osa suunnittelee myös muuttoa pois paikkakunnalta, jos koulu lakkautetaan, he jatkavat.

 

Lue myös:

Kolmen koulun kohtalo ratkaistaan torstaina valtuustossa – saneleeko koulupäätösten tulevaisuuden pelkästään raha?

Lapsivaikutuksia puntaroitava tarkkaan koululakkautuksissa – ”yhteisöllisyyden pelätään häviävän, lapset myös joutuneet päättäjien heittopusseiksi”