Puun aika avautuu Navettakalleriassa – Pirjo-kaimojen taiteessa puut saavat pääroolin

Mikkolan Navetan navettakalleriassa Luopioisissa alkaa kesäkuun puolessa välissä puun aika. Taiteilijakaimat Pirjo Dufva, Pirjo Heino, Pirjo Keskinen-Vento ja Pirjo Partanen ovat Hämeenlinnan Taiteilijaseuran jäseniä. Heidän teoksiaan on ollut esillä Suomessa ja ulkomailla. Nyt avautuva näyttely ”Puun aika” on heidän neljäs yhteisnäyttelynsä.

Pirjo Dufva on maalannut näyttelyyn öljyvärimaalauksia, jotka kertovat koivun tarinaa. Hän asuu koivujen latvojen korkeudella ja seuraa asuntonsa kaikista ikkunoista, miten vuodenaikojen vaihtelut ja valo muuttavat puiden luonnetta.

Pirjo Heinon grafiikassa yhdistyvät luonnon yksityiskohtien ja grafiikan tekniikoiden tutkiminen. Teoksensa hän on vedostanut polymeerilaatalta paperileikkausaukon läpi. Hän on käyttänyt töissään samaa laattaa mutta vaihtanut paperileikkauksen kuvion.

Pirjo Keskinen-Venton työt ovat akryylimaalauksia ja akryylipohjalle tehtyjä tussitöitä. Innoitus maalauksiin tuli Hämeenlinnassa kasvavista puista, erityisesti terijoensalavista. Aulangolla kasvava luminen mänty sai sekin oman maalauksensa.

Pirjo Partanen on maalannut sarjan puiden juurista. Hänen perheensä kesämökkitontin vierestä alkaa Natura-alueeseen kuuluva metsä, jossa tuulenkaatopuut on jätetty maahan lahoamaan. Ajan kuluessa sade on huuhtonut maalaukselliset juurakot paljaiksi, vahvaksi muistoksi kuolleista puista. Partaselta on näyttelyssä myös isompi maalaus elävästä männystä.

Puun aika -näyttely on esillä Navettakalleriassa 16.6.–15.8., avoinna tiistaista lauantaihin kello 10–15. Naapurissa on Käsityökeskus Hilma&Olga, josta löytyy paljon käsityötarvikkeita ja valmiita käsitöitä itselle ja lahjaksi.