Rautajärven koulupäätös lopulta helpotus – kyläläisten tuskan ymmärtää; kuntastrategiassa luvattu kehittää kyliä, mutta mitä on tehty?

Eniten Rautajärven koululta jäädään kaipaamaan mielikuvitusta ruokkivaa piha-aluetta. Kylällä on pelätty ja odotettu koulupäätöstä niin pitkään, että tavallaan on helpotus, kun päätös lopulta on tehty. Kuntalaisia pitäisi kuulla jatkossa enemmän.

Rautajärven koulun lakkautus oli vanhempainyhdistyksessä aktiivisesti toimivalle Elina Mäkiselle odotettu päätös. Lakkautusta on väännetty niin kauan.

– Olemme taistelleet koulusta viimeiset 10 vuotta, joten kyllähän tätä osasi odottaa. Päättäjiltä ja virkamiehiltä olisin vain toivonut enemmän selkärankaa ja ryhtiä. Harmittaa tosi paljon, ettei päätöksiin oikein enää voi luottaa.

Kyläyhdistyksessäkin mukana olevalla Mäkisellä on poika, joka menee kolmosluokalle ja tyttö, joka vielä ehtii aloittaa ekaluokan Rautajärven koulussa tulevana syksynä. Koululaiset siirtyvät elokuussa 2021 Luopioisten Kirkonkylän kouluun. Lapsetkin ovat jo tottuneet ajatukseen, että koulu loppuu – pieniinkin asia on jo tarttunut.

– Koulun upeaa pihapiiriä poika varmasti eniten tulee kaipaamaan ja myös minä äitinä. Luonto on lähellä, ja lapset ovat rakennelleet majoja. Puut, kivet ja koko ympäristö ovat ruokkineet lasten mielikuvitusta. He ovat saaneet pysyä lapsina.

Koulumatkaa pojalla on nyt 8 kilometriä, Luopioisten kirkonkylälle siirryttäessä sitä tulee 16 kilometriä.

Kyliä pitää kehittää

Myös kyläläinen Pauli Luhtajärvi toteaa, ettei tunnu hyvältä, kun on varaa hylätä terverakenteinen koulurakennus mahtavine ympäristöineen.

–  Onhan se kyllä ollut arvattavissa, joten ajatukseen on jo ehtinyt tottua. Eihän nämä lopettamiset ainakaan helpota työtämme, jolla yritetään pitää Pälkäneen itäpää elinvoimaisena. Olemme viimeisen vuoden aikana panostaneet paljon uusien asukkaiden saamiseksi kuntaan.

Luhtajärvellä on kaksi lasta, joista vanhempi menee syksyllä kuudennelle. Nuorempi aloittaa koulutien 2023.

Koulukiinteistöllä on suuri merkitys aktiivisella kylällä. Elina Mäkinen toivoo siitä tulevan yhteisöllinen paikka kylän sydämessä. Hän toivoo, että kuntakin ymmärtää hyväkuntoisen kiinteistön kehittämistarpeet eikä myy sitä eteenpäin. Muuten voi hänestä olla riskinä, että joku ostaa sen ja täyttää upean pihan jollain joutavalla autonromulla.

Rautajärven koulu on myös otettu Pälkäneellä ensimmäisenä Vihreä lippu -kouluksi, joka korostaa ympäristöasioiden merkitystä. Lapset ovat saaneet ympäristökasvatusta.

– Toivottavasti sitä voisi yhä hyödyntää vaikkapa teemapäivien järjestämisessä. On ollut tosi ihanaa, kun lapset ovat kylväneet joka kevät perunoita ja sitten nostaneet niitä ja vielä syöneet. Kosketus ympäristöön säilyy näin luontaisesti.

Toivoo rauhaa ja vakautta

Elina Mäkinen antaa kunnan päättäjille ja virkamiehelle neuvon: kuntalaiset pitää ottaa paremmin mukaan, kun jotakin suunnitellaan. Kuntalaisten toiveita pitää kuulla aidosti ja kysellä tuntemuksia asioiden tiimoilta.

– Oli päättäjä sitten mitä mieltä hyvänsä asioista, hänen pitää tulla rohkeasti esiin ja seistä päätöstensä takana – pitää myös osata perustella, miksi on jotain mieltä.

Kun koulupäätös lopulta saatiin, Mäkinen tuntee myös suurta helpotusta. Nyt jatkossa hän toivoo rauhaa ja viisautta päätöksentekoon.

– Eihän kenellekään tee hyvää roikkua epävarmuuden tilassa vuosikausia. Harmittaa kovasti, kun emme ole uskaltaneet kunnolla mainostaa kylää, koska emme ole tienneet, mitä tuleman pitää.

Mäkinen myös korostaa, ettei ole mikään ihme, että kyläläiset ovat sydämistyneitä –kuntastrategiassa luvataan kehittää kyliä, mutta mitä on tehty?

– Luopioisista on tunti Tampereelle, Hämeenlinnaan ja Lahteen eikä pääkaupunkiinkaan ole pitkä. Tämä on varmasti helmi, jota emme itsekään aina tajua, Elina Mäkinen miettii.