Kangasala valitsi rakennuttajat lähes 3000 kaupunkilaisen kodeille – Lamminrahkan asuntotarjonta tarkentui ja uuden kauppakeskuksen avajaisille saatiin alustava ajankohta

Kangasalan ja Tampereen rajalla sijaitsevan Lamminrahkan alueen ensimmäisen vaiheen kortteleilla on nyt rakennuttajat.

Tiili- ja puurakentaminen, aurinkokennot katoilla ja julkisivuissa sekä paikallisten rakennusmateriaalien ja työvoiman käyttö painoivat vaakakupissa, kun uudelle, yli 8000 asukkaan Lamminrahkan asuin- ja yritysalueelle valittiin ensimmäisiä rakennuttajia Kangasalla.

Ensimmäisessä pidetyssä tonttihaussa rakennuttajiksi valittiin NCC Suomi Oy, Visura Oy, YIT Suomi Oy, Peab Oy, Insinööritoimisto LaRa Oy, TA-Asumisoikeus Oy, Hartela Länsi-Suomi Oy, Rakennusliike J. Malm Oy, Mangrove Oy, T2H Pirkanmaa Oy, Evesa Oy, Pirkanmaan Vuokratilat Oy, Kastelli-talot Oy ja Rakennus Kodix Oy.

Kortteleiden saajat valittiin tontinkäyttösuunnitelman ja konseptikuvauksen perusteella. Hiilijalanjälki oli kuitenkin vain yksi valintaan vaikuttavista tekijöistä: lisäksi tarkasteltiin muun muassa asemakaavan noudattamista, pysäköintiratkaisua, talo- ja asuntotyyppien moninaisuutta ja rakentamisaikataulua. Kaavassa edellytettiin kaikkiin kortteleihin vähintään yhtä puurakenteista rakennusta sekä aurinkokeräimien mahdollistamaa kattokulmaa.

 

Haussa monimuotoisuutta

Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Ahonen & Kangasvieri Oy.

Haettavana olleisiin kortteleihin lähelle Tampereen rajaa ja Lahdentietä on tulossa ainakin yhtiömuotoisia erillispientaloja, kaupunkipientaloja, paritaloja hirrestä, puisia rivitaloja ja konsulttivetoista ryhmärakennuttamista. Myös keskustakortteleihin, palvelujen viereen on tulossa kaupunkipientalo- ja rivitalokohteita. Kerrostalokohteisiin esitettiin suunnitelmissa asumismukavuuden lisäämiseksi muun muassa tavallista korkeampia huoneita, loft-asuntoja, asuntokohtaisia pihoja ja kattohuoneistoja isolla terassilla.

Kaupungin mukaan kerrostaloihin on tulossa sekä pieniä asuntoja että perheasuntoja. Omistusmuoto vaihtelee vapaarahoitteisista omistusasunnoista ja vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista ARA-tuettuihin vuokra- ja asumisoikeusasuntoihin.

– Valituiksi tulleissa suunnitelmissa toteutuivat hyvin Lamminrahkan tavoitteet sympaattisesta kaupunkikylästä, jossa on vanhan kaupungin tunnelmaa, mutta nykyajan arkkitehtuurin keinoin. Monessa suunnitelmassa oman kodin täydentäjäksi oli esitetty korttelin yhteistä pihasaunaa, vierastupaa, etätyötilaa tai verstasta, myhäilee Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppinen.

Haettavana oli yhteensä 15 korttelia tai korttelin osaa sekä yksi pysäköintikortteli – ja niissä yhteensä noin 140 000 kerrosalaneliömetriä asuinrakennusoikeutta. 2800 asukkaan alue vastaa noin kolmasosaa koko Lamminrahkan alueesta. Haettavana oli sekä Lamminrahkan keskustan kerrostalovaltaisia kortteleita että lähempänä Tampereen Rissoa sijaitsevia pientaloyhtiö- ja rivitalovaltaisia kortteleita.

Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen näki ensimmäisen tonttihaun menestyksekkäänä.

– Saimme erinomaiset ja tunnetut rakennuttajat kehittämään aluetta kanssamme, hän toteaa.

Tontteja oli kaupungin mukaan haussa paljon, jotta alue lähtisi rakentumaan mahdollisimman voimakkaasti. Nopeaa rakentumista halutaan Kangasalla varmistaa myös sillä, että palveluja rakennetaan alueelle etupainotteisesti. Koulukeskuksen ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkaa ensi vuonna, ja vuonna 2023 – jolloin ensimmäisiin asuntokohteisiin pääsee muuttamaan – on määrä valmistua alakoulun lisäksi esimerkiksi päiväkodin ja liikuntapuiston. Ensimmäiset asunnot tulevat ennakkomarkkinointiin ensi vuonna ja rakentaminen alkaa loppuvuodesta 2022.

Lamminrahkan eritasoliittymä on valmistumassa elokuussa 2020 ja sisäisen kunnallistekniikan rakentaminen on jo käynnissä.

Loput ensimmäisen kaavan yhtiömuotoiset asuintontit tulevat hakuun 2021–22. Yksityishenkilöiden rakennuttamien pientalotonttien haku alkaa helmikuussa 2021. Jakoon tulee tällöin noin 30 kaupunkipientalotonttia ja vajaa 10 omakotitalotonttia. Kaikki Lamminrahkan asuintontit vuokrataan.

 

Kauppakeskus, jonka avajaiset 2022?

Kolme korttelia Lahdentien varresta on varattu YIT Suomi Oy:lle, joka suunnittelee paikalle kauppakeskittymää. Kangasalan kaupunginhallitus on hyväksynyt yhteistoimintasopimuksen YIT Suomen kanssa aiemmin kesäkuussa.

Alueelle on tarkoitus laatia ensi vuoden aikana kaavamuutos, joka toisi tilaa vievän kaupan, erikoistavarakaupan ja päivittäistavarakaupan käyttöön yhteensä noin 15 000 kerrosneliämetriä sekä asumiselle noin 17 000 kerrosneliömetriä.  Liiketilojen avajaisia voitaisiin YIT Suomen mukaan viettää jo vuoden 2022 lopussa.

Rakentamisessa on tarkoitus käyttää paljon puuta ja myös tiiltä. Kastelli Oy:n rivitalojen havainnekuva arkkitehtitoimisto Antti Heikkilä Oy:ltä.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?