Taidenäyttelyssä: Rihmastot ylläpitävät elämää

Raija Jokinen: Vuoroviljelyä (pellavakuitu). Raija Jokinen on TEXO ry:n valitsema vuoden tekstiilitaiteilija 2020.

Tunnemme elämää ylläpitävät rihmastot huonosti. Ne ovat vaatimattomia eliöitä ja piilottelevat yleensä maan pinnan alla meiltä näkymättömissä. Rihmastot ovat sienijuuria, jotka elävät symbioottisessa suhteessa kasvien kanssa. Sienijuuret auttavat kasveja ottamaan maasta vettä ja ravinteita. Vastalahjaksi ne saavat kasveilta sokereita. Rihmastot ovat ikään kuin maan verisuonisto. Suurin osa kasveista tarvitsee rihmastoja pysyäkseen elossa. Esimerkiksi puut eivät kasvaisi ilman sienijuuria. Ilman puita ihmisen elämä maapallolla ei olisi mahdollista.

Muodonmuutoksia ry:n Rihmastot -kesänäyttely Luopioisissa johdattelee katsojan elämän perimmäisten kysymysten äärelle. Koko ekosysteemimme on verkosto, jossa elämä ylläpitää elämää ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ihminen on osa tätä verkostoa.

Elämä ylläpitää elämää ja kaikki vaikuttaa kaikkeen: Anu Nirkon Rihmasto -mandala vanhan aitan lattialla voi pysäyttää minut – satunnaisen katsojan. Pavuista ja linsseistä rakennettu installaatio elää vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Aitan alla asustelevat hiiret pistelevät poskeensa papuja ja teos muuttuu kaiken aikaa.

Rihmastot -näyttelyllä on sanoma, mutta se ei kuitenkaan julista. Se jättää tilaa katsojan omille ajatuksille. Samalla Mikkolan jyvämakasiinissa ja aitoissa on mahdollisuus kokea jotain kaunista ja harmonista.

Muodonmuutoksia ry:n tapa toteuttaa taidenäyttelyjä poikkeaa totutusta ja tavanomaisesta. Yhdistyksen tavoite on edistää tieteen, taiteen ja yleisön vuoropuhelua. Muodonmuutoksia -näyttelyt alkavat yleensä rakentua teemaleireillä, joilla taiteilijat paneutuvat yhteiseen teemaan yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Vaikka teema on yhteinen, taiteilijoiden tulkinnat ovat erilaisia.

Tämän kesän näyttelyssä on esillä valokuvia, maalauksia, pellavakuituveistoksia ja installaatioita. Mukana ovat taiteilijat Helinä Hukkataival, Tiina Jaakkola, Raija Jokinen, Heli Mäkinen, Anu Nirkko, Onnelliset – ihmiset ryhmä eli Tiina Poutanen ja Petri Pykäläinen, Elina Salonen, Merja Tanhua, Anja Tyrväinen, Juha Tyyskä ja Hans Viebrock.

Kesän 2020 Rihmastot -näyttely on Elämän verkostot -näyttelytrilogian ensimmäinen osa – jatkoa seuraa siis kesällä 2021 ja 2022.

Rihmastot -näyttely on avoinna yleisölle 30.6.–29.8. tiistaista lauantaihin klo 10–15. Teoksia on esillä Mikkolan jyvämakasiinissa ja aitoissa useissa eri tiloissa, joten turvavälejä on helppo noudattaa. Mikkolan Navetta löytyy Luopioisista osoitteesta Keskitie 5.

Anu Nirkko: Mandala (pavut ja linssit).

Kommentointi on suljettu.