Jatkuuko vanhusten päiväkeskustoiminta Luopioisissa?

Vanhusten päiväkeskustoiminta Luopioisissa ”lopetettiin” vähin äänin. Vanhuksille soitettiin, että toiminta ei enää jatku Luopioisissa, näin asia ainakin ymmärrettiin useammankin vanhuksen toimesta. Toiminta oli todella hyvää ja pidettyä virkistystoimintaa. Viikoittain noin 30 vanhusta pääsi virkistyspäivään, kuusi vanhusta kerrallaan. Aamupuuro, lounas ja päiväkahvit. Siinä sivussa myös muuta aktiviteettia, tietokilpailuja, pelejä, askartelua, muistinvirkistystä ja niin edelleen.

Ehdottomasti tärkein oli monelle kuitenkin saunottaminen. Vanhukset pääsivät saunomaan ja heidät pestiin ja huollettiin. Samalla hoitajat pystyivät katsomaan, oliko vanhuksella jotain haavaa tai muuta hoitoa vaativaa, joka tarvitsisi lääkärin tai terveydenhoitajan vastaanottoa. Jalkahoitajakin olisi ollut tarvittaessa paikalla. Jos aikaa jäi, humpat laitettiin soimaan, ja hoitajat hakivat vanhuksia tanssimaan. Päivä oli aina vanhuksille viikon kohokohta. He tapasivat toisiaan, juttu luisti ja oli mukavaa yhdessäoloa. He maksoivat palvelusta sekä myös taksikyydistä.

Onko tämä hieno toiminta nyt päätetty romuttaa? Jos, niin miksi? Säästöäkö? Tuskin. Vanhusten halutaan asuvan kotona mahdollisimman pitkään, mutta sitä ei tueta mitenkään. Vanhuspalveluiden kehittämissuunnitelmassa lukee, että palveluja kehitetään Pälkäneen Onkkaalassa (Kanerva-koti, jossa päivätoimintalaisille ei saunomismahdollisuutta järjestetä). Miksi ei Luopioisissa olevaa toimintaa voisi jatkaa ja kehittää?

Asia on onneksi nyt nousemassa käsittelyyn. Sekä vanhusneuvoston puheenjohtaja Kirsi Saarinen että Marjatta Stenius-Kaukonen ovat ottaneet koppia asiasta. He selvittävät asiaa sekä vanhusneuvostossa että sote -kokouksessa. Toivottavasti saamme sieltä hyviä uutisia.

Olen myös avannut vanhusten puolesta adressin, jonka voit käydä allekirjoittamassa palvelun jatkumiseksi. Adressi löytyy osoitteesta: https://www.adressit.com/vanhusten_paivakeskustoiminta_luopioisissa_lopetettiin

Marita Heikkinen