Nyt on hyvä tilaisuus aloittaa vieraan kielen opiskelu – Pälkäneellä uusina alkavat venäjä ja viro; tule huvitavale reisile!

Laine Jänes opettaa sekä venäjän että viron kieltä Valkeakoski-opistossa. Nyt on hyvä mahdollisuus opiskella molempia kieliä myös Pälkäneellä. Kuva: Tommi Käppi.

– Viroa on Pälkäneellä toivottu säännöllisesti, samoin venäjää aika ajoin. Viron kursseja on saatukin käyntiin, viimeksi keväällä 2019. Venäjää emme ole voineet tarjota vähään aikaan, sanoo kielten opetusohjelmasta Valkeakoski-opistossa vastaava Johanna Jokinen.

Koronatilanteen vuoksi oppitunteja jäi pitämättä, mutta nyt on taas mahdollisuus tarjota sekä viroa että venäjää tauon jälkeen.

– Toivotaan kovasti, että ihmiset löytävät nuo kurssit ja saadaan ne käyntiin!

Jokisen mukaan myös englannin ja espanjan kursseilla on vielä ilmoittautuneita alle minimin. Molemmat kurssit ovat kyllä toimineet Pälkäneellä jo useamman vuoden. Espanjan kurssi on etäryhmä Rautajärvellä, ja siihen voi osallistua myös kotoa käsin etäyhteydellä. Näiden lisäksi kielissä on tarjolla suomen kielen kurssi maahanmuuttajille, jolle myös mahtuu.

Venäjän kurssi sopii venäjän opintoja aloittaville tai kertausta kaipaaville. Kurssi soveltuu myös kaikille, jotka haluavat oppia kyrilliset kirjaimet helpottaakseen matkustamista Venäjällä – osaa esimerkiksi lukea kadun nimet.

Venäjän ja viron kielten opettaja Laine Jänes kertoo, että venäjän kurssilla opitaan aakkoset ja vähän sanastoa sekä joitakin helppoja tavallisia fraaseja.

Mikä ihmeen vale-alkaja?

Viron kurssi sopii aloittelijoille sekä kertaajille. Opiston esitteessä sanotaan, että viron kurssi vasta-alkajille sekä vale-alkajille.

– Vale-alkajalla tarkoitamme opiskelijoita, jotka ovat joskus opiskelleet kieltä, mutta opiskelu on jäänyt jostain syystä kesken tai he haluavat tulla kertamaan jo opittua, sanoo yli 30 vuotta kieliä opettanut Laine Jänes.

Kurssilla opitaan perusrakenteita ja matkailijan kohtaamia asioimistilanteita. Myös pulmasanoihin, jotka aiheuttavat joskus väärinkäsityksiä, tutustutaan. Jänes antaa muutaman esimerkin: hallitus, juures, hakkaja mees.

– Sanat näyttävät tutuilta, kuulostavat hieman hassuilta, mutta ovat ihan ymmärrettäviä. Vai ovatko? Hallitus tarkoittaa viroksi hometta, juures on luona, hakkaja mees on suomeksi toimelias mies.

Esitteen ”Tule huvitavale reisile!” on suomeksi ”Tule mielenkiintoiselle matkalle!” Kursseille on vielä hyvin tilaa, minimiosallistujamäärä on 7. Ilmoittautua voi netin kautta tai soittamalla opiston kansliaan.

Lue lisää:

Valkeakoski-opiston kurssit starttaavat – miltä syksy näyttää koronakevään jäljiltä?