Sappeen kudontapiiri sai uusia kangaspuita, kun toiminta Onkkaalassa loppui

Ilman suurempia protesteja ja julkista ihmettelyä onnistui Valkeakoski-opisto viime keväänä lopettamaan kankaankudontapiirit Kuohijoella, Luikalassa, Luopioisten kirkonkylässä ja Onkkaalassa. Jäljelle jääneet piirit – Aitoo, Laitikkala, Rautajärvi ja Sappee – joutuvat tyytymään siihen, että opettaja käy vain joka toinen viikko. Aitoossa opettaa Jaana Hokkanen, Laitikkalassa Terhi Käpyaho, Rautajärvellä Leena Sievä ja Sappeessa Soili Jokinen.

Sappeen tilanne kuvastaa mainiosti kansalaisopistojen rahatilannetta, sillä Sappeesta vajaan kymmenen kilometrin päässä on Pakkalan kudontapiiri, jossa Sappeen opettaja Soili Jokinen käy joka viikko. No, Kangasalahan on varakas kaupunki!

Valkeakoski-opisto lakkautti neljä kudontapiiriä ja loput neljä jatkavat, mutta opettaja käy vain joka toinen viikko.

Onkkaalan kudontapiirin lopettamisen seurauksena Sappeen piirillä on nyt neljät lisäkangaspuut, jotka kootaan koulun ”kutomoon” sitä mukaa kuin huonompikuntoisia saadaan purettua. Lisäksi opettaja Soili Jokinen toi ”kirkolta” kelpo satsit sukkuloita, pingottimia ja muuta helskyttelyrekvisiittaa.

Sappeen kudontapiiri kutsuu piirinsä menettäneitä ja kaikkia muitakin kankaankudonnasta kiinnostuneita Sappeen koululle, jonka entisessä yläluokassa piiri kokoontuu joka toinen torstai kello 16–18.30, mutta kutojat saavat avaimen koululle, joten ahkeroimassa voi käydä itselle sopivana aikana muulloinkin. Ensimmäisellä kerralla, torstaina 10. syyskuuta, on opettaja paikalla.

Päivi Heinonen