Rakennustarkastajat ja ympäristönsuojelusihteeri löytyivät omalta kylältä – ”On siitä etua, kun tuntee reviirinsä ja ihmisiä jo valmiiksi”

Nykyisin ei ole mitenkään itsestään selvää, että pienen paikkakunnan avainvirkoihin löytyy tekijät omalta kylältä. Mutta niin vain Pälkäneeltä löytyy kolme melko tuoretta viranhaltijaa, jotka kaikki ovat peruspälkäneläisiä. Rakennustarkastaja Arttu Jokinen aloitti Pälkäneellä elokuussa 2019, ensin toisena ja sittemmin ensimmäisenä rakennustarkastajana. Tuomas Tikka aloitti toisena rakennustarkastajana vuoden alussa, ja ympäristönsuojelusihteeri Elina Heinonen omassa virassaan maaliskuussa.

– Kyllähän se enemmän plussaa on kuin miinusta, että tuntee jo valmiiksi reviirinsä ja alueen ihmisiä, kaikki kolme miettivät yhdessä.

Rakennustarkastajan virassa on viime vuosina ollut suurta vaihtuvuutta Pälkäneellä: viranhaltijoita tuli ja meni yhdessä vaiheessa melkoista tahtia. Tilanne heijastui myös rakennusvalvonnan lupakäsittelyyn, joka ruuhkautui pahasti. Rakennusvalvonnan ruuhkat saatiin purettua syksyn 2019 ja alkuvuoden 2020 aikana, kun virkoihin saatiin palkattua motivoituneet ja pysyvät viranhaltijat.

Nyt rakennus- ja toimenpidelupien myöntäminen sujuu Pälkäneellä tavoiteaikataulussa: rakennuslupien käsittelyssä kestää nyt kolme–neljä viikkoa ja toimenpidelupien kaksi-kolme viikkoa siitä, kun kaikki käsittelyyn vaadittavat dokumentit on saatu rakennusvalvontaan.

Rakennustarkastajien suuri vaihtuvuus kiihdytti kylällä huhuja kunnantalon huonosta työilmapiiristä. Jokinen, Tikka ja Heinonen eivät kuitenkaan allekirjoita huhuja lainkaan. Kaikki kolme ovat viihtyneet uusissa työpaikoissaan erittäin hyvin.

– Meillä on teknisellä puolella todella hyvä työilmapiiri, Jokinen kertoo.

Heinosen, Tikan ja Jokisen työhuoneet – kuten myös kaavainsinööri Elina Joutsenen ­työhuone – sijaitsevat kunnantalolla saman käytävän varrella. Ajatuksia ja näkemyksiä on helppo pallotella puolin ja toisin, ja apua tarvittaessa voi aina kysyä.

– Jos nyt miettii vaikka vuosikymmeniä vireillä ollutta tekopohjavesiyhtiö Tavasea, niin onhan se hyvä, että asioita voi miettiä yhdessäkin. Itselläni on tavoite ottaa Tavase-asiaa haltuun yhä perinpohjaisemmin koko ajan muiden työtehtävien ohella. Tavase kun tuppaa etenemään niin, että kun siihen liittyvä ympäristöasia tulee käsittelyyn, täytyy asiat valmistella aika ripeällä aikataululla, Heinonen toteaa.

Elina Heinonen, Tuomas Tikka ja Arttu Jokinen ovat viihtyneet mainiosti uusissa viroissaan Pälkäneellä.

Monipuolista työtä

Rakennustarkastajan työ koostuu työmaakatselmuksista ja -tarkastuksista, lupaprosesseista ja erilaisista selvitystöistä.

– Aika useinkin tulee eteen asioita, joihin ei aiemmin työn puolesta törmännyt. Hyvin monipuolista työtä tämä siis on, Tikka määrittelee.

Rakennustarkastajien väliset työt on jaettu niin, että Jokinen toimii rakennus- ja ympäristöjaoston esittelijänä ja valmistelee asiat jaostolle. Muuten molemmat tekevät samoja töitä.

Rakennustarkastaja tekee aina ratkaisunsa pykälien mukaan, sooloilemaan ei voi lähteä. Työ on kuitenkin mitä suurimmissa määrin asiakaspalvelutyötä: rakennustarkastaja on usein se henkilö, joka voi auttaa ja neuvoa, miten rakennushanke saataisiin toteutettua juuri kyseisen asiakkaan tontilla. Hankkeista kannattaisikin olla ajoissa yhteydessä rakennusvalvontaan jo ennen lupahakemuksen jättämistä ennakkoneuvonnan saamiseksi.

– Työtämme ohjaa kunnan rakennusjärjestys. Lähiaikoina tuleekin ajankohtaiseksi sen uudistaminen. Uudistamisen tarkka aikataulu ja toteutustapa on vielä auki, Jokinen kertoo.

Ympäristönsuojelusihteerin työ on Pälkäneellä niin ikään hyvin monipuolista. Tavaseen liittyvien asioiden lisäksi Heinosta työllistävät esimerkiksi haja-asutusalueiden jätevesiasiat, ympäristön roskaamisasiat, ympäristöluvat sekä maa-aineksiin liittyvät luvat. Virka vapautui Pälkäneellä, kun sitä vuoden verran hoitanut Laura Kokko siirtyi alkuvuodesta toisaalle töihin.

– Kevät on näissä töissä yleensä kiireistä aikaa, kun pihojen kunnostuksiin, lehtijätteeseen ja pihojen epäsiisteyteen liittyvät asiat nousevat pinnalle, Heinonen lisää.

Kohtuullinen rakentamisen tahti

Rakentamisen tahti vaikuttaa rakennustarkastajien mielestä Pälkäneellä kohtuulliselta. Viime aikoina kuntaan on myönnetty rakennuslupia myös omakotitaloille.

– Lupia myönnetään suurin piirtein samaa tahtia kuin muutenkin lähiseudulla, jos ei oteta huomioon Kangasalaa, jolla rakentamisen vauhti on melkoisen kova, Tikka sanoo.

Kunnan rakennusvalvonta ja kaavoitus otti ison askeleen kohti moderneja työtapoja, kun se syksyllä hankki GNSS RTK-paikannuslaitteiston kunnan käyttöön. Satelliittipaikannukseen perustuvan mittauksen laitteistoa käytetään esimerkiksi rakennusvalvontamittausten suorittamiseen sekä vesi- ja viemärilinjojen mittaamiseen.

– Aiemmin mittaukset on tehty käsipelillä, joten laitteisto helpottaa huomattavasti käytännön työtä. Jatkossa myönnettäviin rakennuslupiin tullaan edellyttämään sijainnin merkintää rakennusvalvontaviranomaisen toimesta, Jokinen toteaa.

Sekä Elina Heinonen, Tuomas Tikka että Arttu Jokinen ovat peruspälkäneläisiä, joten kunta on heille kaikille jo entuudestaan tuttu.

 

Arttu Jokinen:

Koulutus: Rakennusinsinööri

Työura: Alkoi perheyrityksessä kesätöistä ja valmistumisen jälkeen jatkui näihin päiviin asti. 2019 elokuussa aloitti rakennustarkastajan virassa Pälkäneellä.

Perhe: Puoliso Reetta, lapset Aaro, Elsi ja Ilmo

Harrastukset: Maasto- ja maantiepyöräily, lukeminen

 

Tuomas Tikka:

Koulutus: Rakennusmestari AMK

Työura: Kahdeksan vuotta tehdastyössä, jonka jälkeen 13 vuotta rakennusalan yrittäjänä, nyt II rakennustarkastajana Pälkäneellä

Perhe: Vaimo Minna, tytöt Ninni, Minea ja Julia sekä novascotiannoutaja Vilho

Harrastukset: Suunnistus, pyöräily, lenkkeily, kuntosali ja hiihto

 

Elina Heinonen:

Koulutus: Ympäristösuunnittelija AMK

Työura: Toiminut viime vuosina erilaisissa tehtävissä Pälkäneen kunnassa, muun muassa Laipanmaan reittien kehittämishankkeessa

Perhe: Poika Martti ja vehnäterrierit Rauha ja Uuno

Harrastukset: Monenlaiset koiraharrastukset