Asumisen paloturvallisuutta ylläpidetään arjessa – Pälkäneelle paloturvallisuuden itsearviointilomakkeita on postitettu 750 kappaletta

Palotarkastusinsinööri Tytti Oksanen joutui lumihankeen selvittämään oksien alle peittynyttä talonumeroa. Kuva: Jeeli Oksanen.

Pirkanmaan asuinrakennuksissa tapahtuu vuosittain lähes 300 tulipaloa. Asuinrakennusten tulipaloista noin 60 prosenttia on ihmisen aiheuttamia. Paloturvallisuutta pyritään edistämään lisäämällä asukkaiden tietoisuutta asumisen riskeistä sekä turvallisuuden edistämisestä omassa kodissa. Paloturvallisuuden itsearviointi on kehitetty tätä varten.

Pirkanmaan pelastuslaitoksella asumisen paloturvallisuutta valvotaan paloturvallisuuden itsearviointilomakkeella. Lomakkeen mukana koteihin lähetetään myös opas, jonka avulla lomakkeen täyttäminen onnistuu joutuisasti.

Pientalojen asukkaat saavat kunnian aloittaa vuoden 2021 valvonnan, kun postilaatikkoon kolahtaa pian valtakunnallinen opas pientalojen paloturvallisuudesta saatekirjeen ja lomakkeen kera. Pälkäneelle lomakkeita on postitettu 750 kappaletta. Rivitalojen ja kerrostalojen vuoro on myöhemmin syksyllä.

Pientalojen valvontaväli on viisi vuotta, joten ei kannata ihmetellä, vaikkei omaan postilaatikkoon materiaalia tänä vuonna tulisikaan. Jokaisessa asunnossa voidaan kuitenkin panostaa turvalliseen asumiseen päivittäin ja siihen avuksi Pirkanmaan pelastuslaitoksen internetsivut tarjoavat materiaalia. Materiaali on saatavilla myös englanniksi, ruotsiksi ja venäjäksi. Pientalojen osalta lomakkeen voi palauttaa sähköisenä saatekirjeessä saatujen ohjeiden mukaisesti tai halutessaan postitse.

Paloturvallisuus lähtee itsestä

Mitä sitten tapahtuu, kun rakkaassa kodissa syttyy tulipalo esimerkiksi sähkölaitteesta tai tulisijan nuohouksen laiminlyönnistä? Tai perheenjäsen saa sairaskohtauksen, mutta ambulanssi ei löydä perille, kun osoitemerkintä puuttuu tai se on peittynyt lumeen?

– Paloturvallisuus lähtee itsestä eli jokaisesta asukkaasta. Tulisijan säännöllinen nuohous, toimivien palovaroittimien olemassaolo ja talon seinään naulattu osoitemerkintä voivat tuntua pieniltä ja vähäpätöisiltä puutteilta, mutta tositilanteessa voivat pelastaa perheesi hengen, paloturvallisuuden itsearviointiprosessin vetäjänä toimiva palotarkastusinsinööri Tytti Oksanen painottaa.

– Varsinkin haja-asutusalueella talon numeroinnin on syytä olla jo päätien varressa näkyvissä, jotta ei tulisi ongelmia ja turhia viiveitä avun

Pientalon paloturvallisuusoppaan kansikuva.

perille saamisessa. Pitkät etäisyydet pitkittävät välillä avun saantia kohteeseen, joten alkusammutuskaluston hankkimisella ja käyttämisellä voidaan pienentää vahinkoa, muistuttaa puolestaan ylipalomies Tuomo Lamminaho.

Tytti Oksanen kiittelee lämpimästi kaikkia niitä asukkaita, jotka vuosien aikana ovat tutustuneet kotinsa turvallisuuteen ja palauttaneet lomakkeet. Joka vuosi palautusmäärissä on ollut nousua.

Perhe mukaan omatoimiseen palotarkastukseen

Asuinrakennusten paloturvallisuuden itsearviointilomakkeiden täyttämisen helppouteen satsataan paljon ja tänä vuonna pientalojen asukkailla on helppoa tehdä sähköinen palautus. Ystävän, naapurin tai sukulaisen apua saa luvan kanssa käyttää. Myös paperinen versio on asukkaan turvallisuuden tarkistamiseen aivan yhtä tärkeä.

Tuomo Lamminaho kannustaa ottamaan lapset mukaan paloturvallisuuden itsearviointiin käymällä heidän kanssaan asiat kohta kohdalta lävitse sekä katsomalla vaikka YouTubesta yhdessä videoita palovaroittimien toiminnasta tulipalotilanteessa.

– Missään nimessä ei kannata unohtaa lapsia, kun kodin turvallisuutta käydään läpi, Tytti Oksanen sanoo.

Saija Hertteli

Palotarkastaja, Pirkanmaan pelastuslaitos

 

 

Paloturvallisuuden itsearviointilomake:

  • Itsearviointilomakkeen palautusaika 28.2. mennessä.
  • Kirjeitä lähetetty tänä vuonna koko Pirkanmaalla yhteensä 15 229, joista Pälkäneellä 750 kirjettä.
  • Palautusprosentti Pirkanmaalla vuonna 2020 93,0 prosenttia, Kangasalla 94,4 prosenttia.
  • Tyypillisimmät puutteet paloturvallisuudessa Pirkanmaalla vuonna 2020: tulisijan nuohoamattomuus, varatietikkaiden ja kiintokahvoilla varustetun avattavan ikkunan puuttuminen, näkyvä talonumero puuttui. Kangasalla tyypillisimmiksi puutteiksi nousivat varatietikkaiden ja kiintokahvoilla varustetun avattavan ikkunan puuttuminen, puutteet talo- ja kattotikkaissa ja autosuojan ylimääräinen palokuorma.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?