Priimaa pukkaa – tiistaina julkistettu kirja esittelee Kangasalan rakentamista ja arkkitehtuuria 20 viime vuoden ajalta

Kangasalan kaupungin tekninen keskus on julkaissut kirjan Priimaa pukkaa, joka esittelee Kangasalan rakentamista ja arkkitehtuuria vuosina 2000–2020.

Kangasalan rakennuslautakunta perusti 1990-luvun laman hiljentämää rakennustoimintaa kohottamaan Vuoden rakennushanke -palkinnon, jonka tarkoitus oli kannustaa kohti hyvää suunnittelua ja laadukasta rakentamista. Tässä kirjassa esitellään kannustuksen tuloksia, palkittuja kohteita ja muita edustavia esimerkkejä rakennusten jalostamasta elinympäristöstä.

Kangasalan kasvu on viime aikoina ollut vilkasta. Asukkaiden lähiympäristö on muuttunut nopeasti, mutta kulttuurimaiseman peruselementit ovat säilyneet. Huutijärveltä Tammerkoskelle jatkuva, harjuun tukeutuva taajamanauha on muodostunut asutuksen, liike-elämän ja työpaikkojen perustaksi useita vuosisatoja sitten. Se on edelleen rakentamisen maisemallinen ja yhdyskunnan toiminnallinen selkäranka.

Pikkolaan Puusepäntielle rakennettu asuinkerrostalo, As Oy Kangasalan Puusepänkulma, joka sai Kangasalan Vuoden rakennushanke 2020 -työryhmältä kunniamaininnan. Työryhmän mukaan kerrostalohankkeessa on toteutettu rohkeasti saman katon alla eri tyyppisiä asuntoja. Yhteistiloihin on kiinnitetty erityistä huomiota esimerkiksi sijoittamalla kattokerrokseen saunaosasto. Myös julkisivuarkkitehtuuri värityksineen on onnistunut hyvin. Pääsuunnittelija arkkitehti Topi Laaksonen, rakennuttaja rakennusliike J. Malm Oy.

Erilleen sijoittuvista asuinalueista, työpaikoista ja palvelukeskuksista ollaan menossa kohti kaupunkimaista, yhä tiiviimpää rakennetta, jossa toiminnat lomittuvat toisiinsa, kaikki on lähellä ja liikkuminen helppoa. Tämä tulee hyvin esiin myös nyt esiteltävistä rakentamisen helmistä.

Kirjassa esitellään aihepiireittäin keskustaa ja Vatialan ja Suoraman aluekeskuksia, täydennysrakentamista, uusia asuinalueita, liike- ja työpaikkarakentamista sekä julkista rakentamista. Kohteista on ollut lähes runsaudenpulaa. Kaikista kohdealueista on löytynyt tasapuolisesti arkkitehtonisesti korkeatasoista ja viihtyisää ja laadukasta ympäristöä tuottanutta rakentamista, jonka asukkaat ja käyttäjät ovat voineet mielihyvin ottaa omakseen.

Parhaimmillaan rakentamisen laatu tukee myös niin tärkeää yhteisöllisyyttä. Teoksen ovat kirjoittaneet arkkitehdit Markku Lahtinen ja Susanna Virjo, jotka vastaavat myös teoksen kuvituksesta. Kirjan kohteiden valinnasta vastaa elinympäristöjohtaja Sirkku Malvialan johtama työryhmä, johon ovat kuuluneet lupa-arkkitehti Vilho Lehtoaho ja kirjoittajat.

Teos julkistettiin tiistaina 2. helmikuuta.

Kirjan etu- ja takakansi.