Kuhinaa ja vilinää kesäkohteissa? – Selvitimme, miten kesä on sujunut kymmenessä eri kohteessa Pälkäneellä ja Kangasalla

Kotimaan matkailu on ollut kovassa nosteessa toisena koronakesänä. Vipinää on riittänyt myös Pälkäneen ja Kangasalan kesäkohteissa, selvisi soittokierroksella seudun eri kohteisiin.

 

Taidepappila.

Taidepappilan kesä on sujunut hienosti

Kuhmalahden Taidepappilan kesänäyttelyssä on ollut mukavasti kävijöitä.

– Ihan uusia tuttavuuksia on käynyt paljon tutustumassa näyttelyyn ja pappilaan, taidepappilan isäntä, keraamikko Teemu Luoto tuumaa.

Näyttely on avoinna 18. elokuuta asti, joten siihen ehtii vielä kuluvan kesän aikana tutustumaan hyvin. Luoto kiittelee, että kävijät ovat huolehtineet hyvin terveysturvallisuudesta.

– Todella hyvin ihmiset ovat käyttäneet maskia varsinkin, jos ovat lähteneet liikkeelle seuduilta, joilla koronaa esiintyy enemmän.

Taidepappilan kesänäyttely järjestetään tänä vuonna 50. kerran. Esillä on kattaus maalauksia, veistoksia ja keramiikkaa sekä ympäristö- ja tilataidetta. Taiteilijat ovat Maarit Björkman-Väliahdet, Yago Delgado, Aaron Helo, Anssi Kasitonni, Teemu Luoto, Petri Merta, Tiina Poutanen, Jukka Tuominen ja Ilkka Virtanen.

 

Mikkolan Navetalla ja Luopioisissa on riittänyt kuhinaa

Luopioisissa on riittänyt kuhinaa kesällä. Pytingin kahvilan tuotteet ovat kadonneet nopeasti parempiin suihin, Mikkolan Navetan näyttelyitä on kierretty urakalla ja kesävieraita on muutenkin kierrellyt kylässä kiitettävään tahtiin. Kesäksi toimintansa aloittaneessa Kukkian kauppahallissakin asiakkaat ovat olleet hyvin liikkeellä.

– Luulen, että ihmisillä on ollut hieman painetta päästä liikkeelle, kun koronan vuoksi on jäänyt paljon tapahtumia pitämättä ja paikkoja kiertämättä, Päivi Loukamo arvelee.

Toripäivinä Luopioisten torin seutu on ollut suorastaan ruuhkainen.

– Ei siis mitään valittamista, Loukamo summaa.

 

Sappeen seikkailupuisto on ollut suosittu kohde heti ensimmäisenä toimintakesänään.

Sappeen seikkailupuisto on vetänyt kävijöitä odotetun hyvin

Sappeen matkailukeskuksen kesäkausi on ollut täydessä käynnissä heinäkuun alusta alkaen eli siitä asti, kun tämän kesän uutuus seikkailupuisto avattiin. Seikkailupuisto on saanut asiakkailta hyvän vastaanoton.

– Puistossa on käynyt jo tuhansittain asiakkaita ja uskon, että tavoittelemamme 15 000 seikkailupuistovierailijan raja täyttyy, Sappeen liiketoimintajohtaja Kosti Puurunen kertoo.

Sappeen Bike Parkissa on ollut niin ikään vilkasta. Puurunen arvioi, että tähän mennessä kasvua viime vuoteen verrattuna on noin 25 prosenttia. Majoituksen alkukesän käyttöaste Sappeen välittämissä majoituskohteissa on ollut noin 80 prosenttia.

Myös alueen tieolosuhteet ovat kesän aikana parantuneet, sillä matkailukeskukselle johtava Sappeenvuorentie sai uutta päällystettä noin kahden kilometrin matkalla. Hankkeen valmistelussa oli iso rooli kansanedustaja Pauli Kiurulla (kokoomus) ja Arto Pirttilahdella (keskusta) sekä Ely-keskuksen Liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen ylijohtaja Juha Sammallahdella.

– Näin keväällä, että Sappeenvuorentie ei kestä seikkailupuiston lisääntyvää tienkäyttöä ja oli tärkeää, että neuvotteluissa nähtiin hankkeen olevan sellainen, jolle pitäisi ratkaisu löytyä. Haluankin julkisesti kiittää Pauli Kiurua ja Arto Pirttilahtea neuvotteluavusta sekä Ely-keskusta ja Juha Sammallahtea investointipäätöksestä Sappeenvuorentien asfaltoimiseksi, Sappeen matkailukeskuksen toimitusjohtaja Jouko Poukkanen sanoo.

 

Mobilian kesä on ollut vilkas

Kangasalla sijaitsevan Mobilian Autokylän kesä on sujunut vilkkaissa merkeissä. Samoin kuin vuosi sitten kesällä, väki on löytänyt paikan koronatalven jälkeen hyvin.

– Sellainen kutina on, että kotimaanmatkailu on vetänyt. Meillä on ollut vilkkaita päiviä, Mobilian apulaisjohtaja Elina Ijäs kertoo.

Mobilian tämän vuoden vaihtuvat näyttelyt – Koneita ja ihmisiä sekä Tie vie – museotiet suomalaisuuden peilinä – jatkavat aina jouluun asti, joten niihin pääsee tutustumaan vielä koko loppuvuoden ajan.

Koronan kanssa autokylässä on toimittu vanhoin tutuin opein eli turvaväleistä huolehtien, huolehtimalla että käsidesejä on vieraiden käytössä ja kasvomaskien käyttöön kannustamalla.

– Aika hyvin maskit ovatkin olleet kävijöillä käytössä, Ijäs arvioi.

 

Vehoniemen automuseolla ollaan tyytyväisiä kesän antiin

Myös Vehoniemen automuseossa ollaan tyytyväisiä kuluvaan kesään. Ihmiset ovat löytäneet tiensä museoon ja sen kahvilaan hyvin. Leila Suutarinen automuseosta kertoo, että helteetkään eivät ole vaikuttaneet ihmisten liikkumiseen, vaikka motoristit lähtevät tien päälle helteillä yleensä vähemmän.

– Joskus 1980-luvulla, kun autoissa ei ollut ilmastointia, helteillä ei liikuttu niin paljon. Nykyisin autot ovat ilmastoituja, ja monelle auto voikin olla tervetullut pakopaikka kuumasta asunnosta, Suutarinen pohtii.

Suutarisen arvion mukaan ihmiset ovat matkailleet jopa rohkeammin toisena koronakesänä. Oma osansa tässä voi olla rokotuskattavuuden nousulla.

Automuseon kesäkausi jatkuu 12. syyskuuta asti, minkä jälkeen päivittäisestä aukiolosta napsaistaan pari tuntia pois.

– Uskon, että ihmiset ovat viime vuoden tapaan aktiivisesti liikkeellä vielä elo-syyskuussakin.

 

Myös strutsitilalla on riittänyt vieraita kesällä 2021.

Strutsitila on saanut uusia kävijöitä puskaradion kautta

Strutsitilan isäntä Ari Syrjynen kertoo tyytyväisenä, että kesä on ollut todella vilkas. Viime kesänä Syrjyselle löysi paljon ihmisiä, jotka eivät olleet aiemmin kuulleet strutsitilasta. Monet Tampereelta tulevat olivat ilmeisesti haeskelleet kesäkohdetta läheltä, ja kävijöitä oli paljon myös Hämeenlinnasta, Lahdesta ja pääkaupunkiseudulta. Syrjynen uskoo, että tieto on tänä kesänä kulkeutunut puskaradion kautta, sillä väkeä liikkui vielä viime kesää enemmän.

– Saatiin myös nuo uudet liikennemerkit tienposkeen, mikä on varmasti osaltaan vaikuttanut.

Kuusipeurojen vasominen juhannuksen tienoilla sujui hyvin, vasoja tuli kolmetoista. Uudet strutsinpoikaset tulivat lentokoneella Herk-de-Stadista Belgiasta. Yleensä Syrjynen on hakenut poikaset pakettiautolla, mutta korona-aikana hän ei ole lähtenyt kokeilemaan useita rajanylityksiä. Strutsinhakureissuja ei hänen mukaansa katsota ammattimaiseksi eläintenkuljettamiseksi, joten ylityksissä voisi tulla ongelmia.

– Huono puoli on se, ettei poikasia pääse valitsemaan, mutta luotin yhteistyökumppaniin, ja hyviä poikasia tuli.

 

Suttisen tilalla on kahviteltu ahkerasti

Erja Rissasen mielestä matkailukesä on ollut samanlainen kuin viime vuonna eli kohtalaisen vilkas. Heinäkuussa oli tuttuun tapaan eniten kävijöitä. Kasvanut kiinnostus kotimaan matkailuun on näkynyt kävijämäärissä jonkin verran ja uusiakin asiakkaita löytänyt tilalle. Ympäri Suomen tulevien matkailijoiden lisäksi tilalla käy vakiasiakkaita vuosien takaa ja ohikulkijoita.

– Uusi kahvila ulkona on ollut tilalle tämän kesän piristysruiske. Ulkotiloissa on asiakkaille mukavaa ja turvallista kahvitella, ja tämä onkin ollut hieno kesä siihen. Aurinkoinen kesä on kypsyttänyt myös hyvät marjat.

 

Niitty-Seppälässä oli kiireinen mansikkakausi

Niitty-Seppälän tilalla mansikkakausi oli lyhyt ja kiireinen. Mirva Kittilä sanoo, että kokonaisuutena kesään saa olla tyytyväinen, vaikka se olikin viime kesää hiljaisempi. Koronan vaikutuksia matkailukauteen saatiin jännittää, mutta siitä ei lopulta tullut ylimääräisiä haasteita.

– Ihan hyvin meni meidän kesä. Tietysti koko kesässä näkyi se, että päätuotteemme mansikan satokausi alkoi normaalia aikaisemmin ja meni ohi nopeasti. Toki mansikkaa riitti myytäväksi loppuun asti, mutta heinäkuun puolenvälin jälkeen se alkoi selkeästi vähenemään.

Hellekauden aikana Kittilästä tuntui, että ihmiset väsähtivät pitkään jatkuneeseen kuumuuteen ja liikkuivat vähemmän. Heinäkuun lopulla Aukusti Koiviston keikka sen sijaan veti runsaasti väkeä.

– Huomasi, että ihmiset kaipaavat tilaisuuksia ja livemusiikkia. Toki meillä oli onni, että oli hyvä keli ja pystyttiin olemaan ulkona väljissä tiloissa.

Rönnvikin viinitila Laitikkalassa.

Rönnvikin tilan bistrossa riitti asiakkaita

Rönnvikin tilan keväällä avattu maalaisbistro on Mervi Ruohosen mukaan ollut todella suosittu, ja kävijämäärät pääsivät suorastaan yllättämään. Elämystoimintaan oli suunniteltu uusia kursseja, mutta tänä kesänä jouduttiin priorisoimaan asiakkaiden palveleminen bistron ja myymälän puolella. Tasting-elämyksiä tarjottiin tuttuun tapaan, ja myös uusi metsätasting oli pidetty.

– Voi olla syvästi onnellinen siitä, miten positiivinen vastaanotto on ollut. Moni asiakas kävi toukokuussa katsomassa uudistuksia ja on tullut useamman kerran käymään kesän aikana.

Yllätyksenä Ruohoselle tuli se, miten kiireisiä ihmiset ovat myös kesälomalla. Hän toivookin, että tilalle tultaisiin ajan kanssa nauttimaan ympäristöstä ja hyvästä ruuasta. Hauskaa oli, miten monenlaisilla kulkuvälineillä ihmiset saapuivat. Vesiteitse tuli jopa suppailijoita ja melojia.

Syksyllä tilan toiminnot jatkuvat perjantaisin ja lauantaisin, ainoastaan tallivintin taidenäyttely päättyy elokuun lopussa. Ruokalista vaihtuu uuteen, ja Ruohonen kertoo, että lauantaipäiville on suunnitelmissa erilaisia teemapäiviä.

– Teemat voivat olla esimerkiksi musiikkiin, käsillä tekemiseen ja hyvinvointiin liittyviä.

 

Alppiruusut houkuttelivat arboretumiin

Arboretum Frickissä on kesän aikana parhaimmillaan ollut noin 800 kävijää yhtenä päivänä. Erkki Frick uskoo, että runsaat kävijämäärät kertovat ihmisten kiinnostuksesta puutarha-alaa kohtaan.

– Etenkin korona-aikana korostuu oman pihan ja ympäristön kaunistaminen, joka on myös mukavaa ulkoilua.

Tänä kesänä lämpimien ilmojen vuoksi kaikki on kukkinut nopeasti. Osa kukinta-ajoista on nyt ohi, mutta puutarhassa riittää edelleen katseltavaa.

– Alppiruusuthan täällä ovat kova sana meidän puutarhassa, niiden aikaan väkeä kävi eniten. Moni sanoi tulevansa ensi vuonna niitä katsomaan. Aina täällä on joku kukassa, tällä hetkellä kukkivat hortensiat, Frick kertoo.

Hän ja puoliso Leila Frick aikovat käydä läpi kesän aikana mieleen tulleita kehitysideoita ja huolehtivat siitä, että arboretumin avoinna pitäminen pysyy mukavana ja stressittömänä. Kesä on muun muassa osoittanut, että saniteettitiloja ja parkkipaikkoja tarvittaisiin enemmän kävijämäärään nähden. Tavoitteena on myös tilata kaikkiin istutuksiin kyltit.

Kokonaisuutena kesä on mennyt Frickin mielestä todella hyvin, joten puutarha saattaisi hyvinkin avautua myös ensi kesänä.