Aukusti Koiviston oma kappale nousi heti hitiksi – insinööriopiskelija ei haikaile laulukilpailujen perään

Aukusti Koivisto on tehnyt satoja keikkoja nuoresta iästään huolimatta. Nyt hän haluaa keskittyä oman musiikin tekemiseen covereiden sijasta. Omia kappaleita on tulossa lisää. Kuva: Katri Karvinen.

Aukusti Koivisto on huojentunut. Ensimmäinen itse tehty kappale tuli ulos kesäkuussa, ja singlen suosio oli heti taattu.

– Tuntuuhan se hyvältä, kun ensimmäistä kertaa tekee jotakin, ja muutkin tykkäävät, Aukusti Koivisto, 25, miettii.

Jäädä saanhan vierelles sun on pyörinyt esimerkiksi SUN-radion top20-soittolistalla pitkään. YLE:llä kappale on saavuttanut myös vankan suosion.

Paljasjalkaiselle pälkäneläiselle musiikki on ollut läsnä pikkupojasta. Jo vuodesta 2012 Aukusti on keikkaillut eri kokoonpanoissa toimien muusikkona sekä valo- ja ääniapumiehenä. Työskentely Kyösti Mäkimattilan mukana vuosina 2014–2017 oli opettavaista.

– Haluan tehdä asioita korkealaatuisesti ja pieteetillä. Oma vaatimustaso on kieltämättä noussut aika korkeaksi. Onneksi saan hieroa levyjä ja kappaleita rauhassa. Jossakin kohtaa sen on vain riitettävä.

Omakustanneartistina Aukusti Koivisto saakin tehdä ratkaisut varsin itsenäisesti. Ei hän huonona pidä ajatusta välimallistakaan, jossa on taiteellinen vapaus, mutta markkinointi silti taustalla.

Aukustille on ominaista yhdistellä kantria, rock n rollia ja iskelmää.

– Teen tätä lähinnä itselleni ja luotan siihen, että yleisökin pitää kuulemastaan.

Omia kappaleita
tulee lisää

Aukusti Koivisto alkoi tehdä omia kappaleita noin pari vuotta sitten. Jatkossa hän keskittyy nimenomaan itsetehtyyn musiikkiin.

– Kirjoittamisessa pitää päästä sopivaan mielentilaan. VK-studio Pälkäneellä on mukavan rauhallinen ympäristö soittimineen ja äänentoistolaitteineen.

Jäädä saanhan vierelles sun -kappaleen perusrunko syntyi nopeasti, noin puolessa tunnissa.

– Tunnelma vaikuttaa paljon. En tiedä, mikä syntyy ensin. Tapailen rytmiä, melodiaa ja sanoja kitaralla jammaillen.

Usein kirjoittamisprosessi on vaikein, mutta sieltä ne sanat sitten kumpuavat jostain luomistyön tuloksena.

Rakkaus kuuluu olennaisesti suomalaiseen iskelmään, eikä pehmeä-ääninen Aukusti Koivisto kiellä, etteikö hänessä olisi ripaus romantikkoa.

– En lauluntekijänä kuitenkaan laula itsestäni. Tunteisiin vetoaminen on tärkeä taito ja kuuluu iskelmään. Luon ikään kuin sivupersoonan, jos näin voi sanoa.

Kotiseutu
pysyy aina

Laulukilpailuihin hän ei ole osallistunut, koska ei koe musiikilla kilpailemista sopivana formaattina itselleen. Musiikki on elämäntapa, josta ammentaa.

Ajan kanssa välillä joutuu kamppailemaan, koska nuori mies opiskelee Hervannassa diplomi-insinööriksi, tekee alan päivätöitä ja sitten vielä musisoi.

Mitä Aukusti Koivisto toivoo itselleen kuuluvan 10 vuoden kuluttua?

– Laulunkirjoitushommat jatkuvat, musiikki on yhä vahvasti osa elämääni. Toivottavasti minulla on tietynlainen suosio artistina.

Pälkäneellä mies on asunut koko nuoren ikänsä eikä sieltä hevin muuta pois. Kotiseuturakkaus on suuri.

– Pälkäneellä minulta ei puutu mitään. Parasta ovat yhteisö, luonto ja historia, kun olen täällä koko ikäni elänyt.

Keikkakalenterikin alkaa vähitellen täyttyä koronarokotusten edistymisen ansiosta. Aitoon Honkalassa keikka on lauantaina 8. tammikuuta.

Aukusti Koivistolla on monta rautaa tulessa, sillä hän opiskelee, tekee töitä ja musisoi. Kotiseudullaan Pälkäneellä hän viihtyy parhaiten.