Kannanotto lasten ja nuorten koulupolun turvaamiseksi Kangasalla – valmistelumateriaalit ovat vanhempien ja oppilaiden silmin kylmää luettavaa

Monelle kangasalalaiselle vanhemmalle saapui viesti Wilma- tai Päikky-sovelluksen kautta maanantaina 18.10. Viesti liittyi sivistyslautakunnan ja sivistyskeskuksen selvitykseen yläkoulujen oppilaaksiottoalueiden muutossuunitelmaan. Asiaa varten perustettu työryhmä on aloittanut valmistelun syksyllä vuonna 2020 ja asiaa on esitelty rehtoreille tammikuussa 2021. Sivistyslautakunnalle sitä on esitelty maaliskuussa 2021. Nyt lokakuussa asia on ollut jälleen esillä uudessa sivistyslautakunnassa ja alueen rehtoreilla. Päätös asiasta on tarkoitus tehdä sivistyslautakunnan joulukuun kokouksessa.

Oppilaaksioton perusperiaatteet on hyväksytty sivistyslautakunnan kokouksessa 9.4.2021 hyvinvointijohtajan esityksen mukaan. Valmistelumateriaaleista selviää muun muassa, että oppilasotossa noudatetaan tiettyä ensisijaisuusjärjestystä. Kyseisen listan loppupäästä löytyy turvallinen ja mahdollisimman lyhyt koulumatka. Viimeisenä mainintana on vielä ”Sisarusperiaate pyritään ottamaan huomioon.”

Nyt vasta asiasta on tiedotettu asianomaisia eli vanhempia ja nuoria, joita asia varsinaisesti koskee. Kangasalan kaupungin internetsivuilla on valmistelumateriaaleja nähtäväksi ja kysely, johon halukkaat saavat vastata. Valmistelumateriaalit ovat vanhempien ja oppilaiden silmin kylmää luettavaa ja käytännössä vaihtoehdoksi tarjotaan ainoastaan Sariolan yläkoulun sulkemista ja koulun oppilaiden siirto Pikkolaan tai Mäyrävuori–Huutijärvi–Vääksy/Sahalahdentien varsi–Majaalahti-alueilla asuvien oppilaiden pakkosiirto Sariolaan.

Oppilaaksioton muutossuunnitelman valmistelua ja tiedottamista voidaan pitää heikkona sekä tarkoitushakuisena. Tiedotus juuri syysloman alussa ja vanhempien kuuleminen ainoastaan kyselyn kautta on täysin riittämätöntä. Kyselyn tuloksia luvataan esitellä Kangasalan kaupungin internetsivuilla ainoastaan yleisellä tasolla ja tiedusteluihin vastataan vasta syysloman jälkeen. Lisäksi muutokset on tarkoitus saada voimaan jo syyslukukauden 2022 alusta voimaan.

Kangasalan Keskusta irtisanoutuu kaikista toimista, joilla vaarannetaan Sariolan koulun tulevaisuus ja nuorten turvallinen koulupolku. Olemme juuri ja juuri selvinneet covid-19-kriisistä, joka on lisännyt nuorten syrjäytymistä. Nuorten yhteydenotot tukipuhelinpalveluihin ja eriarvoistuminen perheiden välillä ovat kasvaneet. Meidän vanhempien ja poliittista valtaa käyttävien on tarjottava nyt kaikki mahdolliset resurssit lasten ja nuorten käyttöön, jotta tulevaisuudessa kaikilla on asuinpaikasta riippumatta mahdollisuus aloittaa koulupolku ilman pelkoa oman turvallisen kasvuympäristön menettämisestä.

Kangasalan Keskustan näkemyksen mukaan asia pitää palauttaa uudelleen valmisteluun ja oppilaaksioton perusteet pitää määritellä uudelleen lasten ja nuorten lähtökohdista. Myös karttarajaukset on määriteltävä uudestaan ja huomioida rajauksissa myös vanhempien näkemys.

Kangasalan Keskustan Valtuustoryhmä
Kangasalan Keskusta Kunnallisjärjestö