Pälkäneellä järjestetään yhteisvoimin muistohetki – talvisodan päättymisestä 82 vuotta

– Rakas mieheni, en voi sanoiksi sanoa sitä, mitä tahtoisin sinulle. Mutta tunnet kai, että ajatukseni ovat luonasi. Sydämelliset terveiseni ja kaikilta lapsilta terveiset isälle, kirjoitti Anna miehelleen Erkille (Antti Nikkinen) sinne jonnekin.

Kansallisena veteraanipäivänä 27. huhtikuuta vietetään ilta talvisodan päättymisen muistoksi Pälkäneen kirkossa kello 18. Ohjelman jälkeen juodaan iltakahvit lottakanttiinissa seurakuntatalolla. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Pälkäne-Seura, Pälkäneen seurakunta, Pälkäneen Maanpuolustusnaiset ja Pälkäneen reserviläisjärjestöt.

Jäljet lumessa -nimen saaneen muistohetken ohjelman on suunnitellut Paula Syväsalmi Pälkäne-Seurasta.

– Ohjelman nimi on Jäljet lumessa, koska kyseessä on talvisodan luminen talvi. Vaikka jäljet sulavat lumesta, muistot säilyvät vuodesta toiseen uuden lumen myötä, Paula Syväsalmi kertoo.

Hänen mukaansa ohjelmassa on ihmisläheinen näkökulma.

– On kotiväen ikävä ja huoli rintamalla olevasta, ja myös rintamalla olevan huoli kotiväen pärjäämisestä, hän taustoittaa.

Runot ja otteet Pälkäneellä vaikuttaneiden perheiden aikalaiskirjeistä kuljettavat Antti Nikkisen ja Ritva Majalan lausumina ja lukemina yli 80 vuoden taakse. Puheen ja rukouksen pitää kirkkoherra Jari Kemppainen. Musiikista vastaavat kanttori Ritva Huomo ja Caritas-kuoro.

 

Talvisodan 105 päivää

Talvisota alkoi 30. marraskuuta 1939 kello 6.50 ilman sodanjulistusta. Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen koko itärajan pituudelta aina Barentsinmereltä Suomenlahdelle ja pommitti muun muassa Helsinkiä, Viipuria, Turkua, Lahtea ja Petsamoa.

Suomi taisteli olemassaolostaan yksin suurvaltaa vastaan. Neuvostoliiton suurhyökkäys helmikuussa 1940 johti läpimurtoon Summassa Karjalankannaksella. Suomalaiset perääntyivät hätäisesti valmistellulle puolustuslinjalle Viipurin tasalle.

Talvisodan 105 päivää kestäneet taistelut päättyivät 13. maaliskuuta 1940 Moskovassa solmittuun rauhaan. Raskaan rauhansopimuksen mukaan Suomen oli luovutettava osat Sallaa ja Petsamoa, Suomenlahden ulkosaaret ja suuri osa Karjalaa, muun muassa Viipuri.

Aikalaiskirjeet kuljettavat yli 80 vuoden taakse. Jäljet lumessa -muistohetken Annan roolissa on Ritva Majala.