Vanha maalaus yhteiskoulusta messuilla postikorteissa ja ylioppilasjuhlissa aitona koulun seinällä

Laitikkalassa nuoruutensa viettänyt Jouko Lempinen maalasi vuonna 1954 Pälkäneen yhteiskoulusta taulun, joka näyttäytyy jälleen yleisölle lauantaisessa Ihana Pälkäne -messutapahtumassa. Taulu on esillä siitä teetettyinä postikortteina ja kirjanmerkkeinä yhteiskoulun senioreiden eli Pälkäneen yhteiskoulun ja lukion kilta ry:n omalla osastolla.

Taulu on nykyisin ripustettuna yhteiskoulussa ruokasaliin johtavan portaikon seinälle. Tauluun kiinnitetyssä laatassa lukee ’Insinööri Heikki Heikkilälle Kiitollisuudella 3.IV.1954 Pälkäneen Yhteiskoulun johtokunta’. Tätä alkuperäistä taulua voi seuraavan kerran ihastella koulun ylioppilasjuhlan yhteydessä kesäkuun ensimmäisenä lauantaina ja riemuylioppilaiden kokoontuessa samana päivänä killan järjestämälle aamukahville ruokasaliin.

Pälkäneen yhteiskoulun työ lähti käyntiin Nuijan talon isossa salissa pidetyllä alkajaisistunnolla 4.9.1946. Oma koulurakennus saatiin vuonna 1951 ja sen laajennus valmistui 1960. Koulu täyttikin siten viime vuonna 75 vuotta, mutta komeat ikävuodet jäivät silloin juhlimatta koronan vuoksi. Nyt kilta suunnittelee juhlaa ensi syksylle, ja ohjelmajärjestelyt 3. syyskuuta pidettävään juhlaan ovat jo pitkällä.

Pälkäneen yhteiskoulusta maalattu taulu on nyt 68-vuotias ja sen taival alkoi Pälkäneen yhteiskoulun aloitteesta. Koulu halusi kiittää perustajaansa ja ’isäänsä’ insinööri Heikki Heikkilää (1904–95) hänen 50-vuotispäivänään ja tilasi koulusta maalauksen pälkäneläistaustaiselta Jouko Lempiseltä. Tuolloin 27-vuotias nuori taiteilija signeerasi taulunsa vielä Lempisenä, mutta pian tämän jälkeen koko perheen nimi vaihtui Nivarpääksi.

– Kun taulu ojennettiin isälleni, hän oli kovin otettu saadessaan juuri tämän taulun syntymäpäivälahjakseen. Hän oli Laitikkalasta kotoisin ja oli viettänyt siellä nuoruutensa. Siksi hänestä tuntui hienolta saada oman kylän pojan maalamaa taidetta kotinsa seinälle, sanoo Heikki Heikkilän kolmesta tyttärestä vanhin, Marja-Liisa Savolainen.

– Taulu muutti mukana, kun isäni siirtyi eläkkeelle ja vanhempani muuttivat omakotitaloon. Sieltä me tyttäret sen sitten vanhempiemme kuoltua halusimme lahjoittaa takaisin yhteiskoululle.

Terttu Tuominen

 

Jouko Nivarpään maalaus kuvaa Pälkäneen yhteiskoulua alkuperäisenä kaksikerroksisena rakennuksena. Heikki Heikkilän tyttäret Marja-Liisa Savolainen (vasemmalla) ja Anneli Toivonen lahjoittivat isänsä taulun takaisin koululle joulukuussa 1999. Koulun silloinen rehtori Erkki Hylli otti sen vastaan.