Ei ufo vaan tentsile – Ulkona nukkuminen maistuu kesällä erityisen hyvältä: etenkin jos sen tekee jalat maanpinnan yläpuolella

Lempeä kesäyö. Lintujen laulu ja metsässä huojuvat puut. Auringonlasku. Auringonnousu. Ulkona yöpyessä keho ja mieli todellakin nauttivat.

Pälkäneläisellä Satu Ukkosella on kosolti kokemusta ulkona nukkumisesta. Kolme vuotta sitten hän päätti nukkua sata yötä ulkosalla. Haaste ajoittui maalis-marraskuun väliseen aikaan.

– Ulkona vaan nukkuu niin paljon paremmin! Unen laatu on ihan erilaista kuin sisällä nukkuessa. Kai se on happipitoinen ilma, joka asiaan eniten vaikuttaa, Ukkonen epäilee.

Pusseissa kaksi tentsileä ja maassa niiden vieressä pystyttämiseen tarvittavia välineitä. Jos keli on hyvä, ei telttakangasta välttämättä tarvitse viritellä tentsilen päälle. Näin lepäillessä voi ihastella samalla yläpuolella huojuvia puita, tähtitaivasta tai vaikka revontulia jos hyvä säkä käy.
Homma alkuun. Ensin viritellään liinat puunrunkojen ympärille.

Valtaosan öistä Ukkonen yöpyi omassa pihassaan tentsilessä eli puuteltassa. Tentsile on vähän kuin teltta, mutta se kiinnitetään puunrunkojen varaan ilmaan: siinä olo on vähän kuin tukevassa riippumatossa. Tentsilen saa viriteltyä käytännössä metsään kuin metsään: vaatimuksena on vain kolme puuta, jotka sijaitsevat suurin piirtein kolmion muodossa ja sopivan etäisyyden päässä toisistaan.

Sitten liinat kiinnitetään klipsujen avulla kiinni tentsilessä oleviin lenkkeihin.

Kunkin puunrungon ympäri kiinnitetään liina, johon puolestaan kiinnitetään tentsile.

– Tärkeintä on kiristää liinat tarpeeksi hyvin kiinni tentsileen, ettei mätkähdä maahan.

Pystytykseen käytetään ihan tavallisia telttakeppejä. Ukkosella käytössä oleviin malleihin keppejä tarvitaan vain kaksi. Pystytys – ja myös purkaminen – vie aikaa kymmenisen minuuttia.

– Nukkuessa käytän itse makuualustaa ja makuupussia samaan tapaan kuin teltassa. Tentsile on kuitenkin selälle huomattavasti ystävällisempi. Myöskään maakosteutta ei tule.

Telttakepit seuraavaksi paikoilleen.

Ukkosella on itsellään kaksi tentsileä, sekä kahdelle että yhdelle henkilöllä sopivat. Niitä on markkinoilla saatavilla myös isommassa koossa.

Retkeillessä kätevät

Tentsilet tulivat markkinoille kolmisen vuotta sitten. Ne yleistyvät koko ajan, mutta eivät kuitenkaan ole vielä mikään ihan tavallinen näky metsässä kulkijoille.

– Melontaretkillä ne ovat kuitenkin tosi näppärät, ahkerasti retkeilevä ja melova Ukkonen kertoo.

Voilá, valmista tuli!

Normaalit retkeilysäännöt ja jokamiehen oikeudet pätevät tentsilessä nukkujia samaan tapaan kuin telttailijoitakin.

Suomesta löytyy myös tentsilehotelleja, joista voi varata ”huoneen” itselleen tai perheelleen.

Puutelttojen hinnat vertautuvat suurin piirtein telttojen hintoihin: hintahaitari pyörii 200 ja 1000 euron välillä. Monista retkeilyfirmoista niitä saa myös vuokrattua.

Satu Ukkonen kertoo, että tentsilen saa pystytettyä lähes mihin tahansa, mistä vain löytyy kolme puuta sopivan etäisyyden päästä toisistaan. Tentsilen kiinnittäminen ei vahingoita puuta millään tavalla.
Lentävä lautanen? Ei vaan tentsile.
Tämä tentsile viriteltiin Syrjänharjun maastoihin. – Pälkäneellä riittää mukavia retkeilymaastoja, mutta Laipanmaa on oma, ehdoton suosikkini, Satu Ukkonen sanoo. Ukkonen pyörittää sekä Acu-Ukkonen että Erä-Ukkonen -nimisiä yrityksiä Pälkäneellä.