Huippumuusikko vierailee kotipaikkakunnallaan Sahalahdella

Viulisti Hanna Pakkala. Kuva: Keski-Pohjanmaan kirjapaino oyj / Clas-Olav Slotte

Sahalahdella nuoruutensa viettänyt, nykyisin Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin sooloalttoviulistina toimiva Hanna Pakkala palaa heinäkuussa konsertoimaan nuoruutensa maisemiin. Perjantaina 29. heinäkuuta Sahalahden kirkossa kuullaan kolme Bachin ensimmäistä soolosellosarjaa alttoviululla tulkittuna.

– Esitin J.S. Bachin ensimmäisen soolosellosarjan Preludi-osaa ensimmäisiä kertoja vuosituhannen vaihteessa käydessäni vielä koulua Sahalahden yläasteella ja alttoviulutunneilla Pirkanmaan musiikkiopistossa. Nyt hetkeä myöhemmin on ilo palata Sahalahden kirkkoon sekä Bachin pariin, tällä kertaa mukanani kolme kokonaista sarjaa kuudesta, Pakkala kertoo.

Hanna Pakkala (syntynyt 1985) työskentelee Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin sooloaltistina, Helsingin Barokkiorkesterin alttoviulun äänenjohtajana, Kokkola-kvartetin alttoviulistina sekä freelance-kamarimuusikkona. Hän on yksi Suomen kansainvälisesti aktiivisimmista nuoren polven alttoviulutaiteilijoista ja esiintyy säännöllisesti koti- ja ulkomaisilla festivaaleilla ja konserttilavoilla, sekä modernilla että barokkialttoviululla. Lisäksi hän opettaa alttoviulunsoittoa ja kamarimusiikkia Sibelius-Akatemiassa ja Centria-ammattikorkeakoulussa.

Pakkala on levyttänyt viime vuosina runsaasti kamari- ja orkesterimusiikkia eri kokoonpanoissa, ja hänen ensimmäinen solistinen äänitteensä, Hans Gálin alttoviulumusiikkia sisältävä levy Hans Gál: Music for Viola Volume 1 (Toccata Classics), ilmestyi vuonna 2019 loistavin arvosteluin (muun muassa Gramophone).

Vuonna 2022 Pakkala työskentelee Wihurin rahaston ja Keski-Pohjanmaan maakuntarahaston apurahojen turvin J.S. Bachin soolosellosarjojen barokkialttoviululevytyksen parissa. Pakkala on opiskellut alttoviulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa sekä Berliinin ja Weimarin musiikkikorkeakouluissa sekä lukuisilla mestarikursseilla muun muassa Tabea Zimmermannin ja Kim Kashkashianin johdolla.

Pakkalan soitossa korostuu tyylitietoisuus, elävä dynaamisuus ja ilmaisuvoimainen sointi. Hän pitää orkesteri- ja kamarimuusikkona toimiessaan sekä opetustyössään tärkeänä musiikin merkitysten syvällistä kokemista sekä virtaavaa vuorovaikutusta soittajan, musiikin ja yleisön välillä. Sahalahtelaisyleisön kanssa hän on vuorovaikuttanut viimeksi yläasteikäisenä.

Konsertti toteutetaan Wihurin rahaston ja Kangasalan seurakunnan tuella ja se on osa Hanna Pakkalan valmistautumista kaikkien kuuden soolosellosarjan levytykseen.

Konserttiin on vapaa pääsy. Ohjelma on 15 euroa. Tuotannosta vastaa Kangasalan musiikinystävät ry.