Näyttely Neuvostoliitosta ja propagandasta

Kari Elkelän näyttelyssä katsotaan itään.

Historioitsijalla ja tietokirjailijalla Kari Elkelällä on Sahalahdella kotitalonsa galleriassa Neuvostoliitto 100 v -näyttely. Aihe on mitä ajankohtaisin, kun olemme kohta viiden kuukauden ajan seuranneet ja kauhistelleet Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Elkelän näyttely ei ole suinkaan itäisen naapurimaamme ylistyslaulu, vaan karua kertomusta sen maallemme sodissa aiheuttamista kärsimyksistä sekä hyökkääjän propagandasta.

Näyttely osoittaa, että hyökkääjän viljelemät vaihtoehtoiset totuudet eivät suinkaan ole tämän päivän keksintöä. Jo ensimmäisen maailmansodan sekä myöhempien sotien aikana vastaavaan saatiin meilläkin tottua. Siitä on Elkelän näyttelyssä mittava määrä aineistoa – kuvia, kirjoja, lehtiä, esineitäkin. Myös Viron miehityksen vuosikymmeniltä on monia propagandistisia julkaisuja ja julisteita.

Paikallista historiaa on kuva siitosoriista, joka 15 000 muun hevosen mukana jouduttiin sotakorvauksena luovuttamaan itänaapurille. Kuvassa ohjastajana on Keljon Seppälän silloinen isäntä Uuno Seppälä. Näyttelyssä viime sunnuntaina piipahtanut Uunon tytär Marja-Liisa Bährend   kertoi, että ori oli sekä komea että hyvätapainen.

Neuvostoliitto 100 v -näyttely on avoinna heinäkuun loppuun sunnuntaisin klo 12–15. Osoite: Moltsiantie 104 B, 36430 Kangasala (Sahalahti). Vapaa pääsy.

Markku Rauhalahti