Lokakuussa 1982: Kurssimuotoinen lukio syksyn puheenaihe – ”Ainoa miinus on se, että ykkösluokan kurssit vaikuttavat ylioppilastodistukseen”

Uusi lukio vaatii tottumista niin oppilailta kuin opettajiltakin, sanoo rehtori Erkki Kahra. Juttu on julkaistu alun perin lehdessämme lokakuussa 1982.

Uusi kurssimuotoinen lukio aloitti toimintansa tänä syksynä.

Vanhaa tutuksi tullutta lukiota ei kuitenkaan voida kertaheitolla poistaa, koska lukion II ja III luokka ovat aloittaneet ”vanhan” mukaan. Luokat ovat kuitenkin niin pitkälle kuin mahdollista mukana jaksoissa.

– Lukuvuosi on jaettu viiteen jaksoon, joista helpoimmat sijoittuvat syksyyn ja kevääseen ja raskaimmat keskelle lukuvuotta. Tällä ”pehmeällä laskulla” on helpompi aloittaa, koska kaikki on uutta niin opettajille kuin oppilallekin, kertoi Pälkäneen lukion rehtori Erkki Kahra.

– Ensimmäisellä luokalla oli ensimmäinen jakso suunnilleen sellaista kuuden tunnin päivää. Toisella ja kolmannella oli jo pitempiä päiviä. Kolmannen luokan kohdalle tilanne on sinänsä kiusallinen, sillä oppimäärä on saatava luetuksi helmikuun alkuun mennessä. Se on osasyy päivien pidentymiseen, kertoi rehtori Kahra.

– Kurssijakson päättyessä on sitten kuulustelu, mutta se hakee vielä muotoaan. Jotkut suosittelevat kahta kuulustelua, toinen olisi keskellä kurssia, toinen jakson päättyessä. Meillä suunnitellaan ennen jakson alkua kaikki seuraavan jakson kokeet. Silloin ei tule tappelua, koska asiasta sovitaan yhdessä ja päivät ilmoitetaan myös oppilaille. Näin hekin osaavat valmistautua ja näkevät, mihinkä aikaan jaksosta koe sattuu, sanoi rehtori Kahra.

Lukion I luokan oppilaat Erika Laurila, Minna Järvenpää Ia:lta ja Satu Lassila ja Antti Anttila Ib:ltä olivat tyytyväisiä uuteen kurssimuotoiseen lukioon.

– Ainoa miinus on se, että tämän I luokan kurssit vaikuttavat ylioppilastodistukseen, ei voi löysätä yhtään, Satu Lassila painotti.

Nuorten mainitseman miinuksen – I luokan kurssien vaikuttamisen ylioppilastodistukseen – myöntää rehtori Kahrakin olevan suuren epäkohdan.

– On kyllä ehdotettu, että I luokka jätettäisiin pois ja arvostelu aloitettaisiin II luokasta lähtien. Tämä suosisi poikia, sillä pojat elävät vielä I luokalla murroskautensa loppua ja kaikki eivät huomaa, että tälläkin luokalla on merkitystä sitten yhteenvetoa tehtäessä. Saattaa olla kavereita, jotka aivan järjestään ottavat viitosia kaikista aineista – hyväksyttyjä kylläkin. Uusintamahdollisuus on vain hylätyissä tenteissä.

Erika Laurila, Satu Lassila ja Minna Järvenpää olivat tyytyväisiä uudistuneeseen lukioon.

 

[wpforms id=”215908″ title=”true”]