Tulevien seurakuntapäättäjien arki: Pälkäneen seurakunta joutuu sopeuttamaan taloutta ja toimintaa pienenevän jäsenmäärän vuoksi

Tämän vuoden aikana Pälkäneen seurakunnan jäsenmäärä on laskenut 61 jäsenellä. Kastettuja oli tammi–elokuussa 20, seurakuntaan liittyneitä 7, kuolleita 50 ja seurakunnasta eronneita 19, muuttotappioksi kirjattiin 19 jäsentä. Seurakunnan jäsenmäärän pieneneminen aiheuttaakin osaltaan seurakunnalle myös taloudellisia haasteita.

– Toimintaa ja taloutta sopeutetaan koko ajan pienenevään maksavaan jäsenmäärään nähden, sanoo kirkkoherra Jari Kemppainen.

Suurin menoerä ovat henkilöstökulut, jotka vievät sekä verotuloista että toimintamenoista yli 50 prosenttia.

– Henkilöstökuluja on vähennetty jättämättä täyttämättä kaksi nuorisotyönohjaajan virkaa, Luopioisen kanttorin virka ja Pälkäneen suntion työsuhde. Tehtävät on hoidettu osin vapaaehtoisesti seurakuntalaisten toimesta. Koko kirkon strateginen linjaus on, että seurakunnat toimivat entistä enemmän seurakuntalaisten varassa, kirkkoherra Kemppainen sanoo.

Pienellä henkilöstöllä ja suurella vapaaehtoisten määrällä voidaan järjestää iso määrä tapahtumia. Pälkäneen seurakunta järjesti tänä vuonna tammi–elokuussa 1051 tapahtumaa, joihin osallistui yhteensä yli 17 000 ihmistä. Viime vuonna seurakunnan tapahtumat keräsivät vuoden aikana yli 32 000 kävijää, vaikka korona-aika onkin verottanut osallistujamäärää.

Kiinteistömenot ovat puolestaan noin 25–29 prosenttia menoista. Yksi uuden kirkkovaltuuston tehtäviä ensimmäisenä vuonna on juuri kiinteistöstrategian päivittäminen. Työlle antaa reunaehtoja jo aiemmin tehty linjaus, jonka mukaan seurakunnassa tulee siirtyä hiilineutraaliin energiaan vuoteen 2030 mennessä. Kiinteistöstrategia sisältää myös tiloista luopumisen suunnitelman. Jari Kemppaisen mukaan periaatteessa vain kirkot tulevat jäämään ajan kanssa seurakunnan omistukseen.

– Ensimmäisenä luopumissuunnitelmassa on käyttöikänsä päässä oleva, mutta suurimman käyttöasteen omaava Onkkaalan seurakuntatalo. Vuosittain on päätettävä, voiko rakennusta vielä käyttää.

Toisena listalla on Seitsyen leirikeskus. Pälkäneen lasten ja nuorten ikäluokat pienenevät arvioiden mukaan tulevaisuudessa tuntuvasti, ja silloin omalle leirikeskukselle ole enää seurakunnassa tarvetta. Tällä hetkellä oman leirikeskuksen käyttö on omana tilana vielä edullisempaa kuin vuokratilassa. Myös muista tiloista on luopumissuunnitelmat olemassa.

Noin viidennes seurakunnan kuluista on toimintamenoja, jotka sisältävät enimmäkseen palveluiden ostoja – tällaisia ovat vuokrat, avustukset, ilmoitukset, aineet ja tarvikkeet.