Nuijantalolle uusi omistaja? –”Onkkaala-aktiivien hereillä oloa kaivataan nyt, kun Pälkäneen kunta harkitsee Nuijantalon myyntiä”

Jokainen Pälkäneen kuntapolitiikkaa aktiivisesti seuraava ymmärtää hyvin syyn, miksi kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle historiallisen Nuijantalon myymistä ulkopuoliselle ostajalle. Hän, joka ei seuraa mutta jolle kuntakeskus Onkkaala edustaa itselle tärkeää elämän- tai kokemuspiiriä, syystä pelkää yhteisen kokoontumistilan menettämisen mahdollisuutta ja samalla kyläytimelle koituvaa kuoliniskua.

Tätä kirjoittaessani nettiadressi ”Vetoomus Nuijantalon tulevaisuuden puolesta” on kerännyt 500 allekirjoittajaa, joista huomattavan moni kannanottonsa laajemmin perustellut asuu muualla kuin Pälkäneellä. Perusteluissa ihastellaan vuonna 1907 talkoilla rakennetun kokoontumistilan historiaa ja tunnelmaa sekä talosta saatavia matkailijapalveluja. Onkkaalalaisille Nuijantalo on kylän tärkein kohtaamispaikka, jolle ei löydy läheltä korvaajaa. Rakennuksen puolustajat tietävät, että Nuija kuhisee nykyisinkin erilaista elämää, eikä siellä tarvitse istua vailla seuraa kuivin suin.

Miksi Pälkäneen kunta pyrkii kaikesta huolimatta eroon kansalaisten laajasti rakastamasta ja käyttämästä Nuijantalosta eikä ole halukas ostamaan kiinteistöä Nuijantalosäätiöltä taatakseen toiminnan jatkuvuuden nykyisen kaltaisena? Osa vastausta liittyy talouteen ja osa maantieteeseen. Yleishyödyllinen rakennus, joka ei kuitenkaan majoita lakisääteisiä palveluja, on jo pidemmän aikaa tuottanut kuntakirjanpitoon tappiota lämmitys- ja ylläpitokustannuksina. Jotta talo tahkoaisi vuokra- tai muuta tuloa, sen toimintakonseptin tulisikin muuttua. Maantieteellä taas viittaan Itä-Pälkäneeseen, jonka asukkaiden elämänpiiriin Nuijantalo tai Kostia-areena eivät kuulu ja jonka haluttomuuden ylläpitää verovaroin onkkaalalaisten olohuonetta ymmärtää niin kauan, kun kaava- ja infrasatsaukset Roholaan ja Pappilaan eivät kasvata yhteistä kassaa, josta heruisi osinkoa muuallekin kuin kuntakeskukseen.

Uskon että pohjimmiltaan kukaan poliitikko ei halua näivettää kyläytimiä, mikä Nuijantalon kiinteistöstä luopumisesta äkkiseltään ajatellen seuraisi. Väitän silti, että haemme ongelmiin ratkaisuja turhan yksipuolisesti ja ymmärtämättä, ettei kukaan yrittäjäkään tappiollista kahvinmyyntiä kuihtuneella kylänraitilla loputtomiin harrasta. Mikä onkaan Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry:n bisnesidea, jonka avulla toiminta kannattaa ainakin sen verran, että Luopioisten keskustassa sijaitsevien kunnan omistamien kokoontumistilojen poistamista kiinteistölistalta ei olla harkitsemassa? Olisiko Onkkaalanraitti ry Pälkäneen kuntaa osuvampi päävuokralainen Nuijantalolle? Kuka laskisi auki osuuden, jolla yksittäinen osakas voisi ottaa osaa Nuijantalo Oy:n omistukseen?

Pälkäneen kuntakeskuksen yleiseen virkistämiseen tarvitaan tässä maailmanajassa ripaus luopioislaista luovuutta ja yrittäjien panosta. Pelkästään Viher-Kostialan pientalokylä on osoitus innovoinnin, talkootyön ja kuntahartioiden yhdistämisestä. Elokuussa Onkkaalanraitti ry valjasti onnistuneesti historiallisen Kankilantien katuruokatapahtuman näyttämöksi. Sen jälkeen kun Pälkäneen seurakunta luovutti rauniokirkon ylläpidon suojeluyhdistykselle, jälkimmäinen on vaivanpalkaksi saanut itselleen tilavuokrat vihkiäisistä ja filmaustapahtumista. Kun kirkko vielä joskus saisi ylleen lasikaton, kohteen varauskirja alkaisi pullistella ja tapahtumajatkoja myytäisiin tietenkin Nuijantaloon.

Pälkäneen kuntastrategia puhuu asukasluvun lisäämisen tavoitteesta. Samassa yhteydessä ei voida jättää tarkastelematta ja analysoimatta kunnan vetovoimatekijöitä. Jos Onkkaalantietä parannetaan kaavahankkeella tai kuntakeskustaan suunnitellaan yhteisötaloa, näiltä satsauksilta putoaa pohja ilman yleisöä palvelevaa Nuijantaloa. Koska Pälkäneen seurakunta suunnittelee luopuvansa seurakuntatalosta, jonka keskiviikkokahvila on ollut seniorit kokoava menestys, kuulumiset vaihdettaisiin jatkossa kivenheiton päässä kirkkotorilta edellyttäen, että naapurin ovet eivät ole lukossa.

Nuijantalon ylläpito kaipaa kotiseuturakasta ja rakennuksen arvon ymmärtävää paneutuvaa omistajaa, jolla on kehitysideoita ja hieman bisnesvaistoa. Kahvilayrittäjä Sinikka Ignatius on keksinyt järjestää viinimaisteluiltoja, jonne saavutaan kauempaakin. Pälkäne-portaat ovat lisänneet kuntoilu- ja ulkoilukäyttöä Syrjänharjuun, johon Nuijantalo sijainnillaan kytkeytyy. Rakennus on myös Vehoniemen harjureittiä pitkin pyöräilevien saavutettavissa, eikä Lahdentieltä poikkeavankaan tarvitse kohdetta kauan hakea.

Onkkaala-aktiivien hereillä oloa kaivataan nyt, kun Pälkäneen kunta harkitsee Nuijantalon myyntiä. Yrittäjänä en kannata sitä, että kaikki hyvä pitäisi hamaan tappiin saada ilmaiseksi, ja pienikin omakustannus nostaisi asian kuin asian arvostusta. Nuijantaloa ei kuitenkaan ole varaa menettää. Ideoidaan yhdessä, kuinka säilytämme sen palvelevana, kiinnostavana ja komeana kylän ylpeydenaiheena.

Salla Paakkunainen

Yrittäjä, Onkkaala