Syrjänharjuun rakentuu valometsä – luvassa kolme tapahtumailtaa tunnelmallisessa metsässä

Syrjänharjuun tulee valometsä.

– Ajatus valometsästä on itänyt pitkään ja tänä syksynä Onkkaalanraitti ry teki siitä aloitteen. Mukaan on tullut monia muitakin yhdistyksiä ja tekijöitä, Onkkaalanraitti ry:n puheenjohtaja Sanna Hämäläinen kertoo.

Valometsään tulee kahdeksan valotaideteosta sekä yksittäisiä valoja ja valaistuja puita.

– Valometsä on loistava kohde tunnelmallisille retkille ja valokuvaukseen erilaisissa valo-olosuhteissa.

Kolme tapahtumailtaa

Valot syttyvät Syrjänharjun vesitornin ympäristössä sunnuntaina 11.12. kello 16. Luja-Lukon koristyttöjen kahvio on paikalla, samoin joulupukki aina kuuteen saakka.

Avajaisten lisäksi valometsässä on kaksi muutakin tapahtumaa. Lucian päivän kulkue lähtee Nuijanmäeltä tiistaina 13.12 kello 17.

– Lucia tulee Kostianvirran yhtenäiskoulusta ja Pälkäneen Martat tarjoilevat valometsässä glögiä ja pipareita, Sanna Hämäläinen kertoo.

Perjantaina 16.12. kello 18 seurakuntatalolta lähtee yhteinen tonttuparaati valometsään. Tämä on erityisesti perheille suunnattu tapahtuma ja sen järjestelyissä on erityisesti mukana MLL Pälkäne.

– Paraatiin voi lähteä myös rattaiden kanssa eikä osallistujilla ole yläikärajaa. Mukaan voi halutessaan ottaa lyhdyn tai valoja. Pienimmille on luvassa tonttupussukka.

Turvallisuutta on takaamassa paraatia johtava Onkkaalan VPK:n etuauto.

Valot palavat aamusta iltaan

– Verkkovirralla toimivat valot ovat valometsässä päällä aamukahdeksasta iltayhdeksään, paristoilla valaistuja kohteita keskitetään mahdollisesti ilta-aikaan, Sanna Hämäläinen sanoo.

Syrjänharjun valometsän valot sammutetaan sunnuntai-iltana 18.12.

– Valometsän tarkoituksena on luoda iloa ja valoa pimeän vuodenajan keskelle. Toivomme, että valot saavat olla rauhassa eivätkä joudu ilkivallan kohteiksi.

Hämäläinen kertoo, että paikalle on harkittu vartiointia riistakameroiden avulla.

Mukana 18 eri toimijaa

Syrjänharjun valometsän toteutus on hyvä esimerkki eri toimijoiden välisestä yhteistyöstä. Valometsän valoteosten tekijöinä, ohjelmanjärjestäjinä ja tukijoina on mukana 18 eri yhdistystä, yritystä, hanketta tai Pälkäneen kunnan alaista toimijaa.

– Yhteistyö on syntynyt helposti ja luontevasti, mistä olemme todella iloisia, Sanna Hämäläinen sanoo.

Kukin yhteistyötaho on mukana omaan toimintaansa sopivalla tavalla. Yritykset tukevat tapahtuman markkinointia ja valaistuksen kustannuksia rahallisesti, yhdistykset ovat järjestämässä toimintaa.

– Esimerkiksi Pälkäneen seudun soroptimistien valoteoksena on Lumikuningatar. Tämä liittyy yhdistyksen tehtävään naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi. Lions Club Pälkäne puolestaan tarjoaa talkooapua.

Muut valoteokset rakentavat Onkkaalanraitti ry (kolme erilaista teosta), Kostian kahlaajat, Yhteinen Pälkäne -hanke, Pälkäneen seurakunta ja Pälkäneen nuorisovaltuusto.