Talven tuiskeessa – punatulkun talvikanta näyttää olevan runsaampi kuin moneen vuoteen

Talven tuiskeessa ei ehdi muuta tekemään kuin lunta lykkimään ja lintuja ruokkimaan. Lunta on saatu ihan omiksi tarpeiksi, ja välillähän se näyttää vesisateissa muuttuvan jäätiköiksi. Lisäksi ehtii voivottelemaan sähkön hintoja ja kantelemaan puita sisälle.

Alkutalvesta ihmeteltiin sinitiaisten vähyyttä. Ruokintapaikoilla kävi päivittäin vain muutamia yksilöitä, kun taas talitiaisia saattoi olla toistakymmentä lintua. Vuodenvaihteen jälkeen tilanne äkisti muuttui. Sinitiaisia olikin kerralla jopa 40–50 lintua ja talitiaiset vähenivät.  Pakkasten tultua ja lumikerroksen lisäännyttyä sinitiaistenkin oli lähdettävä ruuan hakuun ja turvauduttava ruokintapaikkoihin.

Samaan viittaavat havainnot esimerkiksi Varsinais-Suomesta, jossa usealla paikalla on laskettu yli 100 sinitiaista. Lajilla on siis ollut huomattavaa liikehtimistä etelän suuntiin.

Valtaosa sinitiaisista siirtyy syksyisin vain lyhyitä matkoja eivätkä ne varsinaisesti siirry kauas ulkomaille. Suomalaisia lintuja on tavattu muun muassa Ruotsista, Norjasta ja Puolasta. Pisimmät lentomatkat ovat olleet 800–1000 kilometriä.  Vanhat yksilöt ovat melko paikkauskollisia ja siirtyvät tavallisesti vain joitakin kymmeniä kilometrejä vuoden aikana. Nuoret puolestaan ovat vaellushaluisempia ja hakevat uusia alueita.

Punatulkun talvikanta näyttää myös olevan runsaampi kuin moneen vuoteen. Usein laudalle tulee vain muutama pariskunta, mutta nyt ruokintapaikoilla on tavattu 30–40 yksilön kerääntymiä. Punatulkut ovat hyvin pariuskollisia ja oleskelevat yhdessä usein läpi vuoden.

Punatulkut syövät talventörröttäjien siemeniä.

Myös tiklien kanta näyttää välillä vahvistuneen. Erityisesti Tampereen ympäristössä on esiintynyt isohkoja tikliparvia. Parvissa on ollut parhaimmillaan 30–40 lintua, Sastamalan seudulla vieläkin isompia parvia.

Punatulkut ja tiklit syövät talventörröttäjien siemeniä. Talventörröttäjät ovat jäykkävartisia kasveja, jotka levittävät siemenensä hangen pinnalle. Tavallisimpia ovat nokkonen, hierakat, mesiangervo, takiaiset ja ohdakkeet.

Talvea kestää vielä muutaman kuukauden. Ruokintapaikkaa täytyy siten täydentää vielä moneen kertaan. Kaikki on kallistunut ja niin myös kaupoista löytyvät lintujen jyväannokset ja rasvapötkylät. Kotimaista kauraa kannattaa käyttää ainakin lisukkeena muiden jyvien seassa. Kyllä kaurakin kelpaa tiaisille, keltasirkuille ja varpusille.