Miten valmistaudut peliin – Luja-Lukon banaanivastaava ja SB Lujan yrittäjä kertovat

Outoja rituaaleja, tismalleen oikea määrä unta ja tietynlaista ravintoa, kenties viikko vapaata töistä henkiseen valmistautumiseen ennen ottelua? Luja-Lukon lentopallomiesten Teemu Kuusela ja salibandyedustuksen Riku Kuiri kertovat, miten he valmistautuvat otteluun.

 

Luja-Lukon lentopallomiesten Teemu Kuusela: ”Ei hampaanpesulle, mutta banaania kaikille”

– Itse en ole peliin valmistautumisessa taikauskoinen, mutta kyllä sellaisiakin pelaajia on samassa joukkueessa ollut. Esimerkiksi Akaa-Volleyssä joku kävi aina suihkussa juuri ennen peliä ja toinen pesi hampaat, Pälkäneen Luja-Lukon Teemu Kuusela kertoo.

Tiettyjä rutiineja lentopallon pelaajalla kuitenkin on. Akaa-Volleyn liigajoukkueen mukana ollessaan Kuuselan pelipäivään kuuluivat päiväunet aamutreenien ja ruoan jälkeen, mutta pelipäivän nokoset ovat jääneet toistaiseksi taakse.

Luja-Lukon kotipelit alkavat sunnuntaisin kello 16.

– Kotipelipäivinä olen yrittänyt herätä viimeistään kymmenen aikaan, jotta ehtisi virkistyä riittävästi peliin mennessä. Pelipäivinä tulee harvemmin tehtyä mitään muuta, kuten käytyä kylässä tai edes kaupoilla. Jossain vaiheessa kotona availen kepin kanssa käsiä ja hartioita, ja ruoka – usein jokin pasta – on siinä kahdentoista ja yhden välissä.

Kuusela on diabeetikko ja siksikin tarkka ruokailuiden kanssa. Pelipäivää edeltävänä päivänä hän pyrkii syömään hyvin, ja ennen peliä – tarvittaessa myös pelin aikana – ohjelmistoon kuuluu pieni välipala.

Hän on ottanut roolia myös lentopallojoukkueen ruokahuollossa.

– Olen ottanut tavaksi hakea banaaneja koko joukkueelle, Kuusela hymähtää.

Liiga-aikana peleihin liittyi jännitystä, Luja-Lukon matkassa isoin jännitys osui ensimmäiseen ykkössarjapeliin Kostia-areenalla.

Pelipäivinä hallilla pitää olla puoli kolmelta. Kuusela ei ole niitä, jotka tykkäävät sulkeutua omaan kuplaansa tarkasti valitun biisilistan ja nappikuulokkeiden kanssa.

– Ennen peliä asetan yleensä itselleni leikkimielisesti jonkin tavoitteen, kuten vaikkapa 20 pisteen tekemisen. Se on sellaista itsensä buustaamista, ja joukkuekaveria voi psyykata vaikka kyselemällä montako torjuntaa tämä aikoo tänään ottaa.

Teemu Kuuselan mukaan pieni levottomuus valtaa alaa, kun hallille lähdön hetki lähenee. Luja-Lukon lentopallomiehet kohtaavat sunnuntaina kotikentällään Kuortaneen Urheiluopiston.

 

 

SB Lujan salibandyedustuksen Riku Kuiri: ”Smoothie, Sandstorm ja valmistellut polvet”

Yksi iso oikea salibandytapahtuma sen sijaan, että ensin valmistaudutaan yhteen peliin ja vaihtelevalla aikataululla vielä toiseenkin. Kakkosdivisioonan käytäntö on mieleen SB Lujan Riku Kuirille, joka ehätti koluta lukuisia lauantaisia tai sunnuntaisia turnauspäiviä myös Lujan kolmosdivisioona-aikana.

– Olen ehdottomasti nykyformaatin puolella, sehän on ihan luksusta. Yrittäjän kannalta on hyvä, että nyt ei tarvitse järjestää koko päivää vapaaksi. Perjantain kotipelit ovat oikein kivoja, ja vieraspeleihin jos pääsee bussilla, niin se on oikein jees, Kuiri sanoo.

Ennen kotipeliä hänellä on yleensä alla noin kahdeksantuntinen työpäivä. Joukkue kokoontuu tunti 15 minuuttia ennen ottelun alkua, ja sitä ennen Kuiri on murkinoinut kevyesti pastalla tai vastaavalla.

– Aamupäivän peleihin mennään yleensä puurolla, kun ei välttämättä tule syötyä pääruokaa ennen peliä. Vieraspeleissä eväiden merkitys on aina suuri, Red Bullin energiajuoman, Humblen smoothien ja Osheen urheilujuoman vakituiseksi ystäväksi tunnustautuva Kuiri sanoo.

Luja lämmittelee vapaamuotoisesti esimerkiksi ulkona tai kuntopyörällä. Kuiri suuntaa yleensä ulos pienelle lenkille muutaman muun pelaajan kanssa, missä on sekä hyvät että huonot puolensa.

– Tykkään käydä juoksemassa ulkona raittiissa ilmassa, mutta Ilomäen veljesten vitsit ovat kyllä välillä huonoja. Ja välillä erittäin huonoja, hän nauraa.

Kun lajinomainen alkulämmittely saadaan pakettiin myös kentällä, Kuiri suuntaa muun joukkueen mukana pukukoppiin ”viimeisille tsempeille”.

– Siellä kuunnellaan kaikenlaista menevää, ja mahdollisimman kovaa. En osaa nimetä mitään tiettyä, joka toimisi poikkeuksellisen hyvin, mutta eivätköhän ne ole näitä perusbiisejä, ”Sandstorm” ja ”Eye of the tiger”.

Juuri ennen pelin alkua Kuiri käy vielä mielessään läpi erilaisia tilanteita, joita pelin tuoksinassa voi olla edessä.

– En ole hermostunut, koitan vain olla mahdollisimman keskittynyt. Ja kun on pari polvileikkausta alla, polvet pitää aina huoltaa valmiiksi.

Vaikka se ei pelaajan omissa valmisteluissa suoraan näykään, SB Lujan Riku Kuiri sanoo kotipelien sytyttävän erityisesti – yleisölle haluaa tarjota parastaan, kun väki on saapunut paikalle juuri heitä varten. Perjantaina Luja kohtaa kotikentällään TiPan. Sydän-Hämeen Lehti striimaa ottelun kotisivuillaan tilaajilleen.