Kangasalta ponnisti poikien koripallomaajoukkueeseen peräti kaksi pelaajaa – ”Ammattilaisiksi asti tähdätään”

Niko Tuovinen (vasemmalla) käy Pikkolan koulua ja Amani Haruna Pitkäjärven koulua. Molemmat voisivat ajatella jatkavansa opintoja joko urheiluammattikoulussa tai urheilulukiossa.

Kangasalla asuvat Niko Tuovinen ja Amani Haruna ovat päättäväisen oloisia 14-vuotiaita nuoria miehiä. Tähtäin urheilukentillä on korkealla, sillä molempien haaveissa siintää ura koripalloammattilaisena mahdollisimman korkealla sarjatasolla.

Amani Harunan mieleen on jäänyt erityisesti joukkueen turnausvoitto Tallink Tournamentin kutsusarjassa syksyllä 2021.

– Työtä se kyllä vaatii ja paljon treenaamista, Niko miettii.

Kangasalan Urheilijoiden ja Tampereen Namikan yhteistyöjoukkueessa pelaavat Niko ja Amani valittiin hiljattain 15-vuotiaiden poikien koripallomaajoukkueeseen. Maajoukkueleiri on edessä 6.–9. helmikuuta.

Valintaa edelsivät viime vuoden aikana läpikäyty Susi All Stars -ohjelma, jossa edettiin alueellisten leiritysten kautta kohti loppuvuodesta pidettyä huipennusta, Susi All Star -cupia Kisakallion urheiluopistossa. Kisakalliossa oli mukana myös kaksi muuta Kangasalan pelaajaa, Luka Malm ja Toma Långström, joka tosin harmillisesti sairastui juuri ennen leiriä.

– Leireillä oli ihan kivaa, Amani kertoo.

– Treenaaminen jäi sieltä erityisesti mieleen. Ja hyvä meininki, Niko jatkaa.

Pisteitä ja ulottuvuutta

Niko aloitti koripallon Kangasalan Urheilijoiden pallokoulussa 6-vuotiaana ja Amani Tampereen Namikassa seitsemän vanhana. Tarkkaa syytä sille, miksi lajiksi valikoitui juuri koripallo, he eivät osaa sanoa. Nikoa ehkä auttoi valinnassa se, että sekä isä – Arttu Tuovinen, joka toimii myös poikien seurajoukkueen valmentajana – että äiti-Tanja ovat molemmat pelanneet koripalloa. Toki molemmilla pojilla on myös luontaisia avuja koripalloon, sillä molemmat ovat ikäisekseen pitkiä, yli 190-senttisiä.

Nikon ja Amanin seurajoukkue YMCA Tampere KU pelaa alle 15-vuotiaiden

Niko Tuoviselle on koripallopeleistä jäänyt mieleen parhaiten ottelu Helsingin Namikaa vastaan, jossa hän pussitti 51 pistettä.

poikien valtakunnallista Robert Petersen Cupia. Joukkueen pelit ovat sujuneet hyvin. Viime kaudella joukkue sijoittui 14-vuotiaiden poikien SM-sarjassa kuudenneksi.

Niko ja Amani pelaavat oman joukkueensa lisäksi vuotta vanhempien poikien mukana ykkösdivaria ja Niko myös kahta vuotta vanhempien ykkösdivaripeleissä.

Mikä on Nikon paras ominaisuus pelaajana?

– Korien tekeminen ja puolustus, Amani vastaa.

Entäpä sitten Amanin?

– Ulottuvuus, Niko sanoo.