Hartauskirjoitus: Laskiainen lasketaan, paaston aika alkaa 

Anu Kamppari.

Paastonaika alkaa laskiaissunnuntaina, silloin laskeudutaan paastoon. Laskiaistiistaina vietetään laskiaisriehaa mäkeä laskemalla ja hulluttelemalla. Silloin syödään usein hernekeittoa ja kermavaahdolla ja hillolla tai mantelimassalla täytettyjä laskiaispullia. Laskiainen on lapsille tärkeä juhla.

Paastonaika on odotuksen ja valmistautumisen aikaa. Paastonaikaa voisi kuvailla myös matkaksi laskiaisesta palmusunnuntaihin, hiljaiseen viikkoon ja pääsiäisen iloon. Paasto on voi kuulostaa vanhanaikaiselta sanalta tai ehkä sen perinteinen merkitys on kaukana nykyihmisen arjesta. Keväthän on uudelleen eloon heräämisen aikaa. Eikö siitä saisi nauttia?

Osallistuminen paastoon on aina vapaaehtoista. Paasto ei ole päämäärä vaan apu juhlaan valmistautumisessa. Paaston avulla ihminen pyrkii keskittymään olennaiseen. Paastonaikana elämä yksinkertaistuu: syödään eri tavalla, hidastetaan vauhtia ja hiljennytään. Samalla annetaan tilaa hengellisyydelle. Aineellisesta hyvästä ja nautinnoista karsimisen toivotaan kasvattavan kykyä keskittyä olennaiseen, kuulla sydämen ääntä ja Kristusta.

Mikä paaston idea sitten on? Pitkässä paastossa, joka ulottuu laskiaisesta pääsiäiseen, on kaksi tärkeää pointtia. Ensinnäkin paaston aika on meille varattua erityistä aikaa, jolloin meitä kehotetaan varaamaan normaalia enemmän omaa aikaamme Jumalan ja oman itsemme kanssa olemiseen. Oman itsemme kanssa nimenomaan siinä merkityksessä, että teemme tilaa itsessämme Jumalalle, hänen äänensä kuulemiselle ja hänen huolenpidolleen.

Toiseksi pitkän paaston aikana valmistaudutaan kristinuskon suurimpaan juhlaan, pääsiäiseen. Paaston aikana voimme alkaa valmistautua ottamaan vastaan keskellemme aasilla ratsastavaa Vapahtajaa, joka on Luojamme ja Herramme, Jeesus Kristus. Hän astui kerran alas taivaista, pesi jalkamme, otti vastaan iskut, astui kuolemaan, voitti sen, ja nousi kirkkauteen.

Pääsiäinen on ilon juhla. Miksemme valmistelisi itseämme ja mieliämme sitä varten paaston aikana aivan erityisellä hartaudella? Pääsiäisenä nimittäin saamme juhlia: Meidän puolestamme on annettu ja vuodatettu. Laskeutukaamme siis Vapahtajamme ilojuhlaan!

Anu Kamppari

Kasvatuksen ohjaaja, Kangasalan seurakunta