Vapaa-ajan asuntoja pitäisi voida muuttaa vakituisiksi

Olen useissa tilaisuuksissa tuonut mielipiteeni julki, että Pälkäneellä sijaitsevia vapaa-ajan asuntoja pitäisi voida muuttaa vakituisiksi asunnoiksi ja siten saada hyviä veronmaksajia kuntaan.

Nyt järjestettiin valtuuston iltakoulu, jossa käsiteltiin nimenomaan tuota prosessia. Ensin arkkitehti luennoi maankäytöstä ja lupapolitiikasta kunnan viranhaltijoiden kanssa. Kävi ilmi, että tällainen muutos on mahdollista tehdä tiettyjen kriteerien täyttyessä. Lisäksi iltakouluun osallistunut henkilö oli nähnyt melkoisen vaivan kartoittaessaan mahdollisia kuntaan tällä tavalla vakituisiksi muuttamaan haluavia. Joidenkin hakijoiden kohdalla kohtelu ei ollut kerrotun mukaan kovinkaan rohkaisevaa, mikä on tietenkin valitettavaa ja aiheuttaa sellaisen reaktion, että ”pitäkää tunkkinne”.

Tästä ”seminaarista”, vai miksi tuota iltakoulua nyt haluaakin nimittää, jäi allekirjoittaneelle kuitenkin sellainen kuva, että asia otettaisiin uudelleen harkittavaksi myönteisessä mielessä. Toisihan se uusia veronmaksajia ja paikkakunnan palvelujen käyttäjiä kuntaan.

Ryhmätöiden yhteydessä tuli esiin perisuomalainen kateuden aspekti. Joku sanoi, että myös toiselle on myönnettävä lupa, jos kerran toinenkin saa. Eihän se tietenkään niin mene, vaan muutosluvan saa se, joka täyttää vaaditut kriteerit. Niitä oli paljon, muun muassa vesi, jätevesi, rakennuksen eristykset, tiestö ja niin edelleen. Asiat pitää olla hoidettu hyväksytysti. Kunnan viranhaltijoilta saa tarvittavat ohjeet. Ryhmätyöt olivat sikäli haastavia, kun näihin asioihin koulutetut ihmiset ovat pähkäilleet vuosikausia edellä mainittuja asioita, niin valtuutettujen oletettiin kai ratkaisevan ne 15 minuutissa monista kunnan eri alueista kopioiduista kartoista kovalla kiireellä. Tässä asiassa on aivan selvät askelmerkit, joiden mukaan pitää toimia luvan saadakseen. Meidän valtuutettujen pitää sitten suhtautua asiaan myönteisesti ja toivottaa uudet veronmaksajat tervetulleeksi kuntaan.

Raimo Ohtonen, kunnanvaltuutettu (sd)