Kangasala vei voiton yrittäjyys- ja elinvoimakuntakilpailussa – kaupunkia kiiteltiin laajasta yhteistyöstä yrittäjyyttä ja elinvoimaa kehittävien tahojen kanssa

Pirkanmaan Yrittäjät ja Pirkanmaan liitto palkitsivat Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailun menestyjät Nokialla, Pirkanmaan Elinvoima-seminaarissa 14. maaliskuuta. Kangasala palkittiin vuoden yrittäjyys- ja elinvoimakuntana.

Kangasalan kaupungissa tehdään laajamittaista yhteistyötä yrittäjyyttä ja elinvoimaa kehittävien tahojen kanssa, muun muassa eri yrittäjyyskasvatustahot, Business Finland, Business Tampere ja Kangasalan lähikunnat. Kangasalan hankinnat on järjestetty avoimesti ja kunnalla on käytössä myös palvelusetelimalli. Paikallisten yrittäjäyhdistysten kanssa Kangasalan kaupunki keskustelee säännöllisesti. Myös vuoden 2023 painopisteenä olleiden vastuullisuusasioiden huomioiminen on kunnassa laajamittaista ja jäntevää.

– Meillä nämä kyselyn painopisteet ovat vaikuttaneet jo muutamassa vuodessa kaupungin käytäntöihin ja usein kysytyt kysymykset, esimerkiksi hankinnoista, ovat saaneet kaupungin johdon pohtimaan, miten toimia paremmin, läpinäkyvämmin ja yritysten kannalta ketterämmin. Joten kiitos, että olette patistelleet, vaikka työtä siinä on ollutkin, Kangasalan kaupungista kiitellään.

Elinvoiman kirittäjä -palkinto myönnettiin Akaalle.

Palkinnot jaettiin tiistaina Nokialla. Kuvassa voittoisan Kangasalan edustajat. Kuva: Pirkanmaan Yrittäjät.

Pirkanmaan Yrittäjien vaikuttajavaliokunnan puheenjohtaja Jari Haapaniemen mukaan kilpailu saa pirkanmaalaiset kunnat tarkastelemaan omaa toimintaansa yrittäjyysmyönteisyyden ja elinvoiman kautta. Vaikka kunta ei sijoittuisi kilpailussa, jo pelkästään kilpailuun osallistuminen antaa kunnan johdolle uusia avaimia elinvoimaisuutensa kehittämiseen.

Kilpailuun osallistutaan kyselytutkimuksella, joka täytetään pääsääntöisesti yhdessä paikallisen yrittäjäyhdistyksen, kunnan elinkeino- ja yritysasiahenkilöiden, kunnan tai kaupungin johtajan sekä paikallisten luottamushenkilöiden kanssa. Kyselytutkimus arvioi kunnassa olemassa olevia rakenteita, kunnan ja yrittäjien välistä yhteistyötä, yrittäjille tarjottavia tukipalveluita, sääntelyn sujuvuutta sekä paikallista yrittäjyysasennetta.

Kilpailu sai kunnilta jälleen paljon positiivista palautetta.

– Kuntien johtajat kertovat, että kilpailu tarjoaa vuosittain hyvän koonnin koko edeltävän vuoden kulusta. Samalla tulee yhdessä tärkeimpien sidosryhmien kanssa pohdittua, mitä kunnan tulisi lisätä tulevan vuoden elinvoimastrategiaansa. Kilpailuun liittyvä keskustelu avaa niitä tärkeitä osa-alueita, jotka lisäävät yritysten toimintaedellytyksiä kunnassa, Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Jenni Pöllänen kertoo.

Kilpailu järjestettiin nyt seitsemättä kertaa

Jo seitsemättä kertaa järjestetyn kilpailun myönteiset vaikutukset näkyvät jo konkreettisina toimenpiteinä kunnissa. – Kunnat kirittävät toinen toisiaan ja kilpailun taso nousee vuosi vuodelta. Parhaimmillaan kilpailu saa aikaan positiivisen kierteen; yrittäjyys lisääntyy ja helpottuu, ja sen myötä myös työpaikat ja palvelut lisääntyvät, Pirkanmaan liiton innovaatio- ja tulevaisuustyön johtaja Petri Räsänen iloitsee.

Julkiset hankinnat korostuvat arvioinnissa vuodesta toiseen. Niiden elinkeinopoliittinen merkitys on suuri. Osa kunnista on avannut ostolaskudatansa, kilpailuttaa pienhankintansa avoimesti ja järjestää yrityksille markkinavuoropuheluja sekä hankintainfoja. Vuoden 2023 kyselyssä painotettiin myös kunnan ja alueen yritysten vastuullisuutta.

Aiemmin kilpailussa ovat menestyneet sellaiset kunnat, jotka tekevät yhteistyötä ja rakentavat verkostoja kaikenkokoisten yritysten, myös yksinyrittäjien kanssa. Yrittäjyys- ja elinvoimakuntakilpailun ovat voittaneet aikaisempina vuosina Nokia 2022, Parkano 2021, Pirkkala 2020, Sastamala 2019, Ylöjärvi 2018 ja Lempäälä 2017.