Elävä musiikki on turhan usein nuorilta kielletty

Musiikki yhdistää ihmisiä ja tutkitusti vaikuttaa ihmiseen monin tavoin niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Elävä musiikki tarjoaa kuulijalle ekstraa: samanhenkisten tapaamista, esiintyjän ja yleisön välisen vuorovaikutuksen kokemisen sekä mahdollisuuden nähdä miten musiikki käytännössä ”toteutetaan” ja miten luovasti muusikot soveltavat taitojaan elävän yleisön edessä. Elävä musiikki on eittämättä yksi maailman hienoimpia ja vaikuttavimpia kokemuksia, ja korona-ajan jälkeen siihen tutustumiseen on jälleen tarjolla – etenkin kesäaikaan – tarjolla kosolti mahdollisuuksia joka puolilla maata.

Vahva suuntaus viime aikoina on ollut konserttien, musiikkitapahtumien ja festivaalien muuttuminen ikärajallisiksi: yhä useampi niistä kantaa K-18-merkintää.

Syyt ovat sinänsä ilmeisiä. Järjestäjä pääsee helpommalla ja halvemmalla, kun ei tarvitse rajata erillisiä anniskelualueita ja löytää henkilökuntaa aidan molemmille puolille. Kun alkoholin myynti ja nauttiminen on sallittua koko tapahtuma-alueella, lisää helppous myös myyntiä, joka on monessa suuressa musiikkitapahtumassa merkittävä tulonlähde. Kun yhtälöön lasketaan mukaan alaikäisten varsin pieni osuus kävijöistä – ja kertaantuen näiden kävijöiden paikalle jättämien eurojen vähyys – on ymmärrettävää, miksi tapahtumajärjestäjä kallistuu helposti avaamaan porttinsa vain täysi-ikäisille.

Näin kuitenkin evätään etenkin nuorilta mahdollisuus elävän musiikin kokemiseen. Samalla tehdään suuri karhunpalvelus, kun nuori sukupolvi jää kasvamatta elävän musiikin pariin ja pönkitetään mielikuvaa siitä, että tietyt konsertit ja musiikkitapahtumat kuuluvat vain täysi-ikäisille – ja vieläpä humalaisille sellaisille. Vaikkapa jo neljässä vuodessa täysi-ikäisyyttä odottavalla ehtii jäädä näkemättä monta huikeaa musiikkikokemusta ja jopa musiikkimaailman legendojen jäähyväisiä.

Seudullisesti ja jopa valtakunnallisesti merkittävissä musiikkitapahtumissa on onneksi poikkeuksia, jotka vahvistavat säännön. Yksi tällainen on Aitoon Kirkastusjuhlat, joihin saa ostettua tänä vuonna myös nuorisolippuja ja alle 12-vuotiaat päästetään sisään vanhemman seurassa maksutta. Kahden täysin K-18-merkityn koronavuoden Kirkkareiden jälkeen nuoret huomioiva suuntaus on tervetullut, vaikka tämänvuotinen järjestely onkin vielä tietynlainen kompromissi, kun nuorten pääsy Rokkiliiterin lavan tuntumaan on rajattua.

Elävän musiikin ystävä voi lisäksi todeta tyytyväisenä, että Pälkäneellä ja Kangasalla järjestetään vuosittain ilahduttavan paljon erilaisia musiikkitapahtumia, joista moneen onneksi pääsevät mukaan myös alle 18-vuotiaat kuuntelijat.