Rauhallisesta sinilevätilanteesta huolimatta useita levähavaintoja eri puolilta Pirkanmaata – myös Pälkäneeltä

Viikolla 25 Pirkanmaalla havaittiin sinilevää neljällä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Levää havaittiin Pälkäneellä Kukkian Luopioisten uimarannassa, Lempäälän Mäyriänrannassa, Nokian Lehtiniemessä Sastamalan Houhajärvessä.

– Levätilanne on Pirkanmaalla tällä hetkellä melko rauhallinen. Sinilevää on ajankohdan keskiarvoon nähden jopa hieman tavanomaista vähemmän, kun tarkastelee Järviwikin leväbarometriä. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeastikin. Seuraamme tilannetta ja tiedotamme tilanteesta viikoittain, kertoo ylitarkastaja Anu Peltonen Pirkanmaan Ely-keskuksesta.

Tampereen kaupungin uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun on kuluvalla viikolla kirjattu havaintoja sinilevistä Alasjärven uimarannalta, Kaukajärven Saunarannan uimapaikalta ja Kämmenniemen uimapaikalta.

Ely-keskuksesta muistutetaan, että vaikka juhannukseen kuuluu perinteisesti saunominen ja uiminen, levätilanne on syytä tarkistaa ennen uimista.

Levän määrä voi vaihdella nopeastikin, kun levälautat kasaantuvat ja hajoavat jälleen tuulen vaikutuksesta.

Jos levää näkyy vain vähän, on uiminen vielä turvallista, kunhan vettä ei niellä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei tulisi päästää lainkaan uimaan, jos vedessä on näkyvästi sinilevää. Sinileväistä vettä ei tulisi käyttää löylyvetenä, sillä kiukaalla höyrystyvät levämyrkyt ovat erittäin haitallisia hengitettyinä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?