Pytingin kahvilassa kuljetaan polkujen varsilla Päivi Falckin riemastuttavien ja rauhallisten valokuvien tahtiin

Mikkolan pihapiirissä Luopioisissa toimii kahvila MammaRita. Kahvilan seinillä on järjestetty pienimuotoisia taidenäyttelyitä jo vuosia. Loppukesän kuvat vievät poluille. Päivi Falckin herkät valokuvat ovat täynnä yksityiskohtia ja luonnonrauhaa. Päivi Falckin juuret ovat Kyynäröllä, jossa hänellä on edelleen mökki. Toistaiseksi hän asuu kuitenkin Veikkolassa, mutta on myös vuokrannut asunnon Pöllökartanosta.

Falck ryhtyi harrastamaan valokuvausta vastapainona kiireiselle perhearjelle sijoitettujen lasten hoitajana ja kasvattajana. Siinä hulinassa ei käynyt päinsä harrastaa mitään, joka olisi sitonut tiettyyn kelloaikaan. Niinpä hän otti sopivan tauon tullen kameransa ja lähti lähimetsiin havainnoimaan luontoa.

Kettu. Kuva: Päivi Falck.

Luonto on loppumaton inspiraation lähde sellaiselle, joka osaa katsoa. Samat tutut polut, samat maisemat näyttäytyvät aivan erilaisina eri vuodenaikoina ja eri valaistuksessa. Lisäämällä kameraan objektiiveja pääsee myös hyvin lähelle luonnon yksityiskohtia. Vesipisarat ruohonkorrella tai linnun sulalla muodostavat abstrakteja näkymiä. Sumu maiseman yllä muuntaa sen unenomaiseksi, pehmeäksi.

Näyttelyssä on myös muutamia riemastuttavia eläinkuvia: loikkivia kettuja sänkipellolla, majava ja sen peilikuva lammen rannalla, joutsenen kömpelö lentoonlähtö ja sulava lento.

Päivi Falckin valokuvia leimaa rauhallisuus ja tasapainoisuus. Ne aiheuttavat katsojassa samanlaisia tunteita, hyvää mieltä ja levollisuutta. Niitä pitää katsella keskittyneesti, hosuen jää paljon näkemättä. Niin luonnossa kuin valokuvissakin.

Päivi Falckin valokuvia Polun varrelta Pytingin kahvilassa Mikkolan pihapiirissä, Museotie 1, Luopioinen. Avoinna MammaRita –konditorian aukioloaikoina tiistaista lauantaihin klo 10-15 elokuun loppuun asti.

Näyttelyssä on esillä kaikkiaan 34 kuvaa. Kuva: Päivi Falck.