Luopioisten historia avautui kävelyretkellä kylän poikki

Kirkon edustalla Tomi Riihiranta kertasi vanhojen kirkkojen historiaa sekä kylän raitilla ollutta liike-elämää.

Suomen kesä tarjoili vielä parastaan, kun liki nelikymmenpäinen joukko Luopioisten kylän historiasta kiinnostuneita ihmisiä kokoontui Luopioisten Seuratalon pihamaalle. Alkamassa oli pari tuntia kestävä kävelyretki, jonka aikana kylän menneisyyttä avattiin niin perimätiedon, historiankirjojen, valokuvien kuin tapahtumapaikkojenkin näkökulmasta.

Asiantuntijana kierroksella toimi paikallishistorian kävelevänä tietopankkina tunnettu Tomi Riihiranta, joka innostui keräämään mielenkiintoisimpia tarinoitaan kerrottavaksi entisen koulukaverinsa Pauliina Jaakkolan ehdotuksesta. Jaakkola oli jo jonkin aikaa kiinnittänyt huomiota Facebookin keskusteluissa siihen, että Riihirannalta löytyi valtava määrä kiinnostavaa tietoa paikkakunnan historiasta. Siitä lähti ajatus, että näitä tarinoita olisi hienoa kuulla enemmänkin ja jakaa myös isommalle yleisölle kuultavaksi. Yhteisen ideoinnin pohjalta päädyttiin järjestämään aiheen tiimoilta kävelykierros kirkonkylän maisemissa.

Tomi Riihiranta esittelemässä kotiseutumuseossa kylän pienoismallia, vieressä Pauliina Jaakkola (vas.)

Luopioisten Seuratalo ei valikoitunut lähtöpaikaksi sattumalta, sillä niiltä sijoilta löytyy varhaisimmat tiedot Luopioisten kylän alkuvaiheista. Kiinnostuneelle kuulijakunnalle kerrottiin, mistä nimi Luopioinen on peräisin ja miten Isojako vaikutti kylän laajentuessa eri suuntiin.

Nykyisen seurakuntatalon pihalla heräsi vilkasta keskustelua siitä, miten merkittävästi kylän rakennuskanta muuttui 1980-luvulla ja mitä eri rakennuksia menneinä vuosikymmeninä Keskitien varrella on sijainnut. Monella osallistujalla oli vielä muistikuvia vanhoista kauppaliikkeistä ja nyt jo hävinneistä rakennuksista.

Riihiranta oli kerännyt tarinoidensa tueksi vanhoja suurennettuja valokuvia, joita verrattiin reitin varrella samoilla paikoilla nykyiseen kylänäkymään. Jaakkola teki kuvista myös virtuaalisen kuvakansion, josta kuvia oli mahdollista katsella kännykällä niin kävelyn aikana kuin vielä jälkikäteenkin. Kertomuksissa vilisi tuttuja paikannimiä, joiden syntyperä avautui aivan uudella tavalla myös monelle koko ikänsä Luopioisissa asuneelle. Riihirannalle sateli kysymyksiä aktiiviselta osallistujajoukolta ja kierroksen aikana kuultiin eri ikäisten osallistujien muistoja kylänraitilta.

Reitille oli liitetty myös visiitti Luopioisten kotiseutumuseoon, jonka museon hoitaja Johanna Järvinen varta vasten avasi seurueelle poikkeuksellisesti sunnuntaipäivänä. Museossa nähtävillä oleva kirkonkylän pienoismalli kuvaa kylänäkymää vuonna 1900 ja se antoi mahdollisuuden katsoa ison pöydän ympärillä Riihirannan kertomusta isommassa mittakaavassa. Käynti kotiseutumuseossa oli monelle ensimmäinen koskaan tai pitkään aikaan, ja monesta suusta kuuluikin aikomus tulla tutustumaan vielä uudelleen ja ajan kanssa hienosti rakennettuun museoon.

Museon hoitaja Johanna Järvinen toivotti kävijät tervetulleeksi Luopioisten kotiseutumuseoon.