Nuorisoko muka ongelmana? – ”Tekemistä nuoret kaipaavat”

Yhteenkään ongelmanuoreen en ole törmännyt Pälkäneellä oloaikanani 1970-luvun alusta. Tämä on niin totta, mitä nuoret itse sanovat (shl.fi 27.9.2023) siitä, että muutamat törttöilevät ja kaikki kärsivät. Nuorille pitää saada motivoitua tekemistä, muutakin kuin biljardia tai oleilua, ne ei mitään kehitä.

Nyt kun näitä kouluja on lopetettu ja ne ovat tyhjillään, eikö voisi ajatella muutamasta remontoitavan nuorille tilat erilaisiin aktiviteetteihin. Käsillä tekemisen taito on aina hyvä, ja nuoria voisi opastaa monissa erilaisissa asioissa. Pitää vain kysyä heiltä, että mikä kiinnostaisi oikeasti ja mihin kannattaisi panostaa.

Ennen pojat olivat kiinnostuneita moottoreista ja tytöt lähinnä kotiin liittyvistä asioista, kuten sisustamisesta. Nykyään kun sukupuolella ei enää niinkään ole merkitystä, ehdotukseni olisi vaikka joku tietokonekoodaus, kännykällä kuvaaminen (kuvat / videot), miksei tietenkin myös ruoan valmistus, ehkä jopa metsästys.

Tekemistä nämä nuoret kaipaavat, eikä aina moitteita, kun ovat kaikki todella mukavia ja älykkäitä. Meistä aikuisista on paljon kiinni se, mihin olemme itse valmiit nuorten takia satsaamaan ja eurojamme kuluttamaan. Eivät nämä nuoret mitään perään katsojaa tarvitse, mutta olisi meiltäkin kädenojennus, jos kerrankin olisimme kiinnostuneita nuoristamme ja opettaisimme heille taitoja ja esimerkkejä, joita he eivät muualta saa kuin omilta vanhemmiltaan. Eräretkiä ja erätaitoja Laipanmaalla, nuotion räiskeessä makkaraa ja (vakavaa) jutustelua. Tekemistä olisi, mutta onko aikuista, joka koppaisi vastuun?

Nuorisosihteeri, nuoriso-ohjaaja, tässä teille haastetta. Nuorissa on tulevaisuus, aina. Meistä aikuisista riippuu, millainen se tulevaisuus on.

Young one, sweet sixteen

 

Lue lisää:

”Koko Pälkäneen nuoriso mustamaalataan, jos pieni joukko törttöilee” – nuoret kaipaavat kattoa pään päälle ja huoletonta oleilua

Nuorisotilojen aukiolojen lisääminen ei pelkästään ratkaise käytöshuolia – ”Olisi hienoa, jos perheet tekisivät viikonloppuisin asioita yhdessä”

Törttöily on pienen joukon aikaansaannosta – ”Ei tässä mistään ilmiöstä ole kyse”