Tarinoita Simo Kuntsin taidekokoelman takaa

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa raotetaan ovia Simo Kuntsin taidekokoelman taustoihin. Taidemuseossa käynnissä olevaa Aikalaisia – 1960–70-lukujen taidetta Kuntsin Säätiön kokoelmasta -näyttelyä tarkastellaan näyttelyn kuraattorin, Kuntsin säätiön asiamiehen Anne-Maj Salinin opastamana. Opastuksella kuullaan lisää säätiön synnystä, sen toiminnasta nykyään ja tarinoita taideteosten takaa.

Vaasalaislähtöinen konsuli Simo Kuntsi (1913–1984) perusti vuonna 1970 nimeään kantavan Kuntsin taidesäätiön. Säätiön toiminta-ajatuksena oli alusta lähtien kerätä ja esitellä taidemaailman uusia tuulia ja lähitaidehistorian ilmiöitä sekä tarjota laajalle yleisölle näkökulmia ajankohtaisen taiteeseen. ”Kun tänä päivänä katsot taulua etkä sitä ymmärrä, niin jo huomenna voi olla toisin”, Simo Kuntsi totesi nykytaiteesta puhuttaessa.

Kuntsin Säätiö tuli tunnetuksi ennakkoluulottomasta tavastaan sijoittaa kasvava taidekokoelmansa julkiseen tilaan, Vaasan uuteen kauppaoppilaitokseen ja luoda näin vuodesta 1970 lähtien pysyvästi esillä oleva suomalaisen nykytaiteen kokoelma. Vuonna 2007 Kuntsin Säätiön aloitteesta ja sen kokoelmien pohjalta Vaasan kaupunki avasi varsinaisen Kuntsin modernin taiteen museon. Nykyään yli 800 teosta käsittävä merkittäviin suomalaisiin taidekokoelmiin lukeutuva Kuntsin kokoelma profiloituu ennen kaikkea suomalaisen nykytaiteen klassikkokokoelmana, mutta sitä on kartutettu myös uushankinnoilla.

Salinin opastus järjestetään torstaina 9.11. kello 17.30–19 Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa.