Vastine nimimerkille Köyhä ja kippee – Kukkiasote-ryhmän ensisijaisena tavoitteena on säilyttää Luopioisten terveysasema

Nimimerkki Köyhä ja kippee kirjoitti Sydän-Hämeen Lehdessä 8.11.2023, pelastetaanko Luopioisten terveyspalvelut ne yksityistämällä. Luopioisten Kukkiasote-ryhmän ensisijaisena tavoitteena on säilyttää Luopioisten terveysasema terveyskeskuslääkäri-, sairaanhoitaja-, terveydenhoitaja- ja laboratoriopalveluja tarjoavana lähiasemana, kuten haastattelussa kerroimme. Työterveyspalveluiden ja mahdollisesti yksityislääkäripalveluiden järjestäminen terveysasemalla vapaana olevissa tiloissa edesauttaisi julkisten palvelujen tarjoamista jatkossakin.

Olemme lähettäneet Pirkanmaan hyvinvointialueelle myös kannanoton, jossa esitämme hammaslääkäripalveluiden palauttamista terveysasemalle, onhan siellä toimivat tilat kahdelle hammaslääkärille.

Lasten- ja äitiysneuvolan terveydenhoitajien, diabeteshoitajan ja fysioterapeutin käyntejä tarvitaan jatkossakin, samoin rokotukset ja diabeetikoiden silmänpohjakuvaukset. Luonnollinen tila uusillekin liikkuville palveluille on terveysasema.

Lisäksi voidaan järjestää etäpalveluja niin, että hoitaja ja potilas ovat terveysasemalla ja lääkäri etäyhteydellä muualla. Näistä on toimivia esimerkkejä esimerkiksi pitkäaikaissairaiden seurannasta.

Monia muitakin palveluja on mahdollista järjestää määräajoin, jos otetaan huomioon kaikki taloudelliset ja ympäristövaikutukset, joita ihmisten liikkuminen pitkien etäisyyksien päähän aiheuttaa. Kaikkien kalleinta voi olla se, että ihmiset jäävät kotiin odottamaan sairauden pahenemista.

Marjatta Stenius-Kaukonen

Leena Ilmola

Lue myös:

Yksityiset lääkäripalvelutko pelastavat Luopioisten terveysaseman?