Millainen on hyvä valmentaja, mikä valmentajana on vaikeaa – kolmen eri lajin joukkueiden luotsit avautuvat

Lentopalloilijoita, koripalloilijoita ja salibandypelaajia valmentava kolmikko listaa hyvän valmentajan ominaisuuksiksi esimerkiksi pelaajista välittämisen sekä kuuntelemisen ja hyvän ilmapiirin luomisen taidon.

Marko Järvenpää johdattaa Luja-Lukon tavoittelemaan kotivoittoa sunnuntaina East Volleystä.

Marko Järvenpää, Luja-Lukko, lentopallo

Kiinnostuin ensi kerran valmentamisesta… koska halusin opettaa nuoremmille pelaamisen saloja.

Hankalinta valmentamisessa on… päästä sisään valmennettavan ajatusmaailmaan, jotta osaisi valita oikean tavan valmentaa.

Hyvä valmentaja… on avoin, kuuntelee ja osaa asiansa.

Eniten valmennusurallani arvostan… kaikkia niitä hetkiä, mitä olen saanut ja saan kokea joukkueeni kanssa.  Hyvässä ja pahassa.

Seuraavassa ottelussa… yritän saada joukkueen viritettyä sellaiseen tilaan, missä he saavat itsestään parhaimpansa esiin.

 

 

Kimmo Ketolan koripallomiehet ovat kakkosdivarissa Kostia-areenalla tulessa seuraavan kerran 2. joulukuuta HBC Emeritusta vastaan.

Kimmo Ketola, Luja-Lukko, koripallo

Kiinnostuin ensi kerran valmentamisesta… noin 15-vuotiaana. Silloin kävin ensimmäisen valmentajakurssin, perus C-osan. Samalla aloitin mikrotyttöjen valmentamisen Tampereen NMKYssä.

Hankalinta valmentamisessa on… sovittaa eri motivaatioilla ja tavoitteilla olevat pelaajat harjoittelemaan riittävän haastavia asioita joukkueena. Tämä on samalla myös yksi hienoimmista asioista valmentamisessa.

Hyvä valmentaja… onnistuu luomaan harjoituksiin hyvän ilmapiirin ja samalla saa pelaajat kilpailemaan keskenään ja sitä kautta luo mahdollisuuden pelaajille tavoitella heidän tavoitteita. Hyvä valmentaja myös välittää pelaajista ja ymmärtää että hän on pelaajia palvelemassa, eli auttamassa heitä kehittymään urheilijoina ja ihmisinä.

Eniten valmennusurallani arvostan… ihmisiä, jotka ovat auttaneet ja mahdollistaneet valmentamisen. Omalla matkallani ensimmäiset valmentajat olivat Markku Näppilä ja Jari Salokangas joilta opin valmentamisen alkuvaiheessa paljon. Aikoinaan kun pääsin alue- ja maajoukkuevalmentajaksi niin Tommi Koskinen ja edesmennyt Seppo Sonkeri olivat tärkeitä mentoreita minulle. Sepon kanssa pääsin valmentamaan vuosituhannen alussa alle 20-vuotiaiden naisten maajoukkuetta kahden vuoden ajan.

Seuraavassa ottelussa… pääsen valmentamaan Susi All Stars Cupissa valtakunnan lahjakkaimpia vuosina 2009 ja 2010 syntyneitä tyttöjä Kisakallion urheiluopistolla 23.–26. marraskuuta. Näistä tytöistä valitaan ikäluokan ensimmäinen maajoukkueryhmä.

 

 

Jarmo Jussilan ja muun valmennusryhmän katseet ovat perjantai-illan kotipelissä VesViä vastaan.

Jarmo Jussila, SB Luja, salibandy

Kiinnostuin ensi kerran valmentamisesta… pelaajauran viimeisen vuoden eli 2016 paikkeilla. Sitten sattumalta kysyttiin valmentamaan ja siitä lähtien valmenneltu.

Hankalinta valmentamisessa… on asioiden priorisointi, yllättävät muutokset ja oleellisimpaan keskittyminen omassa tehtävässään.

Hyvä valmentaja… pystyy auttamaan pelaajia tunnistamaan itse omat vahvuutensa ja löytämään myös uusia näkökulmia heidän pelaamiseensa.

Eniten valmennusurallani arvostan… innostuneita, inspiroituneita ihmisiä, joiden kanssa saa ja on saanut touhuta tosissaan, mutta hymy huulilla.

Seuraavassa ottelussa… lähdetään taas nauttimaan yhdessä tekemisestä, oppimaan lajista ja tietenkin voittamaan.