Luopioisten joulunavauksessa pakkanen paukkui sopivasti – moni ihmisistä oli tullut paikalle kaukaa ainutlaatuisen tunnelman takia

Pauliina ja Matti Helminen nauttivat tunnelmasta.

Pakkanen paukkuu sopivan kipakasti lauantaina vähän ennen puoltapäivää. Ihmisiä on jo kävellyt sankoin joukoin Luopioisten torille joulunavausta odottamaan. Puheensorina kuuluu, koirakin haukahtaa jossakin.

Helena ja Reino Toivio ovat tulleet varta vasten Helsingistä asti Luopioisten joulunavaukseen.

– Joulun- ja kesänavaustapahtumat ovat meille tärkeitä. Olen asunut Pytingissä vuosina 1948–1954 isäni toimiessa kunnanlääkärinä Luopioisissa, joten paikka on sydäntä lähellä, Reino Toivio kertoo.

Pauliina ja Matti Helminen viettävät joulut aina mökillä Aitoossa. Nytkin vantaalaispariskunta vietti aikaa mökillä, ja joulunavaus sopi hyvin ohjelmaan.

– Täällä on hieno tunnelma, ja ympärivuotisesti tulee käytyä seudulla, sanoo Matti Helminen, jonka juuret ovat isän puolelta Holjasta, äidin Aitoosta.

Seurakunnan puheenvuoron joulunavaukseen tuo kappalainen Janne Vesto, joka korosti lähimmäisenrakkautta ja kanssaihmisistä välittämistä. Luopioisten yrittäjien puheenjohtaja Sari Päätalo kertasi kuluneen vuoden tapahtumia lyhyesti ja tähdensi yhteisöllisyyden merkitystä. Terveyspalvelujen suhteen hän totesi tunnelman olevan hiukan odottava hyvinvointialueen astuttua voimaan.

– Saa nähdä, mitä liikkuvat palvelut tuovat tullessaan. Katsotaan, kuka liikkuu ja minne, Sari Päätalo sanoi.

Helena ja Reino Toiviolla Luopioisilla on erityinen paikka sydämessä. Joulunavaukseen tultiin Helsingistä varta vasten.

Joulupukki ehtii aina paikalle

Joululaulut raikaavat sillä välin, kun väki odottaa koululaisia sytyttämään torikuusen kynttilät. Hieno kuusi on saatu paikalle Armi Virtasen pihapiiristä.

Joulupukki toteaa kyläaktiivi Seppo Kääriäiselle, että kyllä hän aina Luopioisten joulunavaukseen ehtii – niin kiirettä joulun alla ei ole koskaan. Tästä ilahtuu myös Luopioisten joulunavauksen 16 vuotta sitten alulle laittanut Mirjami Valli.

– Kyllähän tämä tuntuu hienolta, että joka vuosi väki lähtee liikkeelle. Perinteetkin ovat pysyneet pitkälti samoina. Aluksi kuusen ympärillä oli päiväkotilapsia, sittemmin koululaisia, Valli sanoo.

Koululaiset saapuvat, ja kuusi saa valot. Mikkolan navetalla vatsat täyttyvät ohrapuurosta, jota on keittänyt Seppo Rinne. Puuroa tarjoilemassa ovat Pia Suhonen ja Outi Nummi Muodonmuutoksia ry:stä.

Kukkia-seuran puheenjohtaja Tomi Riihiranta ilahtuu Mikkolan historia -näyttelystä.

– Tämä on tärkeä ja odotettu näyttely, Riihiranta sanoo.

Joulupukki ehtii aina muilta kiireiltään Luopioisten joulunavaukseen. Seppo Kääriäinen jututtaa.