Jussi Heino ei usko hokkuspokkuksiin vaan perusasioihin ja toistoista kumpuaviin onnistumisiin

Luja-Lukon valmennusryhmään kuuluva Jussi Heino tuuraa Marko Järvenpäätä pälkäneläisjoukkueen penkin takana ensi viikonlopun kotiottelussa Murikoita vastaan. Heino on lupautunut ”auttelemaan Järvenpäätä ja Luja-Lukkoa sen minkä kiireiltään ehtii”. Kuva: Juuso Koro.

Harvalla joukkueella on takapiruna yhtä meritoitunutta henkilöä kuin Luja-Lukon lentopallojoukkueella on Jussi Heinossa. Mestaruuksia ja tunnustuksia pelaajana on kertynyt Euroopan eri maista, ja sittemmin menestystä on kotimaassa kertynyt myös valmentajana.

– Tykkään touhuta lajin kanssa, kesällä pälkäneläisten ykkössarjaryhmän valmennusjoukkoon liittynyt Heino kuittaa.

Pitkä pelaajaura on antanut tietynlaisen vision siitä, mitä pelaaja kentällä pystyy tekemään ja mitä pelin aikana olisi tarpeen osata tai saada aikaan. Heinolle kokemuksia hyvistä ja huonoista asioista kentällä – ja myöhemmin kentän laidalta – on kertynyt huomattavan paljon. Keskeistä valmennustyössä on, miten näiden asioiden siirtäminen eteenpäin onnistuu.

– Minulla ei varsinaisesti ole mitään yhtä tiettyä muita mieluisampaa osa-aluetta. Aika paljon olen hoitanut vuosien varrella yksin hommia, ja sen myötä on myös joutunut katsomaan vähän kaikkea.

Heino on aina lähtenyt siitä, että perusasioiden on oltava kunnossa ennen kuin voidaan tehdä minkäänlaisia ”sirkustemppuja”.

– Sormilyönti ja hihalyönti ovat lentopallossa tärkeitä, niistä se lähtee ja sen jälkeen pystyy tekemään muutakin.

Tällä kaudella Luja-Lukon peli on yskähdellyt, eikä joukkue ole nyt pystynyt vastaamaan parin vahvan ykkössarjakauden jäljiltä kohonneisiin kannattajien odotuksiin.

– Kyllä tulokset ovat aina rehellisiä. Peli on ailahdellut aika paljon eikä ole pysynyt siinä kuosissa, mitä tässä sarjassa tarvittaisiin, Heino sanoo.

Hän näkee ongelmaksi sen, että oppeja ja onnistumisia ei ole saatu vietyä harjoituskentältä pelitilanteisiin.

– Aikaisempiin asioihin ja systeemeihin on monilla tullut muutoksia, ja uuden omaksuminen vie aikaa. Toistoja tekemällä ja asioita jauhamalla päästään kuitenkin siihen, että kilpailutilanteessakin pystyy tekemään niitä samoja asioita kuin harjoituksissa. Mitään hokkuspokkustemppuja siihen ei ole.

Heino luotsaa Luja-Lukon ensi viikonlopun kotiotteluun, kun Marko Järvenpää ei pääse paikalle. Vieraaksi Kostia-areenalle saapuu Murikat, joka on sarjataulukossa juuri pälkäneläisten yläpuolella kuudentena.

Kovavireinen vierasjoukkue on voittanut neljä edellisestä viidestä ottelustaan, mutta Heino ei ole vielä luonut katseita sunnuntaiseen peliin.

– Sen aika tulee myöhemmin. Meillä ehtii olla sitä ennen vielä parit–kolmet treenit, ja tykkään muutenkin enemmän miettiä sitä, miten itse pelataan eikä niinkään sitä, mitä vastustaja tekee.

Ykkössarja on Heinon silmään erittäin tasainen: ainoastaan sarjajumbo Puma-Volley näyttää jäävän muiden kelkasta. Luja-Lukko yrittää kynsin hampain hilata itseään pois sarjataulukon toiseksi viimeiseltä sijalta.

– Jotkut laskevat jo, ettemme mekään ole kärkikuusikon tasolla. Mutta jossain kohtaa, kun peli natsaa, tekeminen on hyvää ja itseluottamus kohdallaan, voimme pelata tasapäisesti ihan kaikkia tämän sarjan joukkueita vastaan ja voittaakin.